Adli tatil olmasına rağmen, geçen ay 194 şirket için daha konkordato geçici mühlet kararı verildi ve böylece yılın ilk sekiz ayında konkordato alan şirket sayısı 982’ye ulaştı. 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla 1384 ve 1387 konkordato kararı alındığı göz önünde bulundurulursa, 2024 yılı sonunda ‘istenmeyen bir rekora’ imza atılabilir.
Türkiye'nin reel sektöründe yaşanan finansman sıkıntıları ve artan borç yükü, konkordato başvurularında patlamaya neden oldu. Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, ağustos ayında mahkemeler 194 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verdi. Böylece yılın ilk sekiz ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 982'ye ulaştı. Bu rakamlar, 2024 yılı sonunda istenmeyen bir rekora imza atılabileceğine işaret ediyor.
Konkordato ilanları rekor seviyeye doğru ilerliyor: Ekonomide kriz sinyalleri
2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla 1384 ve 1387 konkordato kararı alınmıştı. Ancak, 2024’te bu sayının üzerine çıkılması muhtemel görünüyor. Özellikle adli tatilin olduğu ağustos ayında aylık bazda rekor seviyede konkordato kararı verilmesi, ekonomideki kırılganlığın boyutlarını gözler önüne seriyor.
SEKTÖRLER TEHLİKE ÇANLARINI ÇALIYOR
Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre; yılın ilk sekiz ayında en fazla konkordato geçici mühlet kararı inşaat sektöründe alındı. Bu sektörde 64 firma konkordato başvurusunda bulunurken, tekstil sektörü 58 dosya ile ikinci sırada yer aldı. Mobilya ile tıbbi ekipman ve medikal ürünler sektörleri de 25’er dosya ile dikkat çekiyor. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren firmaların aralarında bulunduğu metal ürün imalatı sektöründe de konkordato başvuruları artış göstermekte. Örneğin, Mayıs ayında Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un gövde üretim hattının robotik sistemlerini kuran ROBO firması konkordato ilan etmişti. Ağustos ayında ise TOGG’a elektronik kart desteği sağlayan Arte Elektronik için konkordato geçici mühlet kararı verildi.
KONKORDATOLAR YOLUYLA SUİİSTİMAL İDDİALARI
Son dönemde artan konkordato başvurularının arkasında bazı firmaların durumu fırsat bilerek borçlarına karşı kendilerini koruma altına alma amacı güttükleri iddiaları da gündemde. Bazı firmaların, bulundukları şehirde konkordato alamayınca işyeri adreslerini taşıyarak farklı illerden konkordato almayı denedikleri ileri sürülüyor. Bunun yanında bazı avukatlık ofislerinin de zordaki firmaları konkordatoya ikna edip kendi ofislerine yönlendirme karşılığında komisyon teklif ettikleri iddiaları bulunuyor.
EKONOMİNİN GENELİNİ TEHDİT EDEN BİR SÜREÇ
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Ağustos ayı meclis toplantısında konkordato başvurularındaki artışa dikkat çekti. Bahçıvan, “Konkordatoların gelecek aylarda iflaslara dönüşmesi ve zincirleme etkilerle ekonominin geneline yayılması ağır bedellerle sonuçlanabilir,” diyerek, bu konuda acil yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Bahçıvan ayrıca, konkordatoların sadece finans ve kamu kurumları için geçerli olması gerektiğini, ticari alacakların kapsam dışı tutulması gerektiğini belirtti.
ŞİRKET KAPANIŞLARINDA ENDİŞE VERİCİ ARTIŞ
Konkordatolar kadar kapanan şirket sayısındaki artış da endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. TOBB’un Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, yılın ilk yedi ayında kapanan şirket sayısı yüzde 28,3 artarak 14 bin 828’e ulaştı. Aynı dönemde açılan şirket sayısı ise yüzde 14,5 oranında azaldı. Bu veriler, piyasadaki işletmelerin ayakta kalmakta zorlandığını gözler önüne seriyor.
KARŞILIKSIZ ÇEKLERDE PATLAMA YAŞANDI
Ödeme zincirindeki kırılganlık, karşılıksız çek verilerine de yansıdı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde bankalara ibraz edilen çek tutarı yüzde 82 artarak 4 trilyon 205 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı yüzde 247 oranında artarak 90 milyar TL’ye ulaştı.