Komut alıp konuşan yerli araba Avrupa'ya gidiyor! İlaçlama yapıyor, yük taşıyor: İşte Karay-M'nin özellikleri

Komut alıp konuşan yerli araba Avrupa'ya gidiyor! İlaçlama yapıyor, yük taşıyor: İşte Karay-M'nin özellikleri

Robotik araç platformları üzerine çalışan bir firma, yapay zeka sistemi destekli yerli yük taşıma aracı geliştirdi. Yapay zekadan komut alıp konuşan bu yerli araba ise şimdi Avrupa yolcusu. İşte Karay-M’nin özellikleri…

Ostim Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren BULAQ Teknoloji, robotik araç platformlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık iki yıl önce kurulan ve 6 kişilik genç bir ekiple faaliyetlerini sürdüren BULAQ Teknoloji, yapay zeka destekli otonom araçları ile çeşitli alanlarda çözümler sunuyor. Şirket, yük taşıma, zirai ilaçlama, keşif ve gözetleme gibi birçok işlevi yerine getirebilen robotik araçları ile teknoloji dünyasında önemli bir adım atmış durumda.

Karay-M: OTONOM YÜK TAŞIMA VE ETKİLEŞİM

BULAQ Teknoloji'nin geliştirdiği en dikkat çekici ürünlerden biri Karay-M isimli otonom araç. Aşkan Jalali, firmanın kurucu ortaklarından biri olarak, Karay-M'nin 350 kilogram kadar yük taşıyabildiğini ve hassas GPS sistemi ile görüntü işleme kullanarak yol şerit takibi yaptığını belirtti. Karay-M, sesli komutlarla kullanıcılarıyla etkileşimde bulunabilen ve kendini tanıtabilen bir yapay zeka sistemine sahip. Ayrıca, telefon uygulaması ile rahatça kontrol edilebiliyor.

yerli-arac-karay-m-1.jpg

ENDÜSTRİ 5.0 İÇİN KALİTE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

BULAQ Teknoloji, Karay-M ile Avrupa pazarında rekabet etmeyi ve endüstri 5.0 için gereken kalite ve sürdürülebilirliği yakalamayı hedefliyor. Jalali, aracın özellikle şantiye alanları ve araziler gibi zorlu koşullara sahip dış mekanlarda yük taşıyabildiğine ve Gazi Üniversitesi'nin bu araçlardan iki tanesini bilimsel araştırmalar için satın aldığını ifade etti.

yerli-arac-karay-m-2.jpg

TARIM ALANLARINDA OTONOM İLAÇLAMA

BULAQ Teknoloji’nin diğer bir önemli ürünü ise Karay isimli otonom tarım aracı. Bu araç, zirai ilaçlama işlevini yerine getirirken, dron ve traktör gibi geleneksel yöntemlerin ötesinde bir çözüm sunuyor. Jalali, özellikle üzüm bağları ve meyve bahçelerinde ağaç altı ve yaprak ilaçlama ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandığını belirtti. Geleneksel yöntemlerde karşılaşılan mazot ve işçi maliyetleri gibi sorunlara çözüm sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

yerli-arac-karay-m-3.jpg

YURT DIŞI PAZARINDA HEDEF AVRUPA

BULAQ Teknoloji, Avrupa pazarında rekabet edebilme hedefini güdüyor ve Azerbaycan ile yurt dışı pazarında görüşmelerine devam ediyor. Şirket, geliştirdiği otonom araçların maliyet ve kalite açısından Avrupa pazarında başarılı olabileceğine inanıyor.

YENİLİKÇİ YAZILIM VE PATENT

Jalali, ayrıca santimetre hassasiyetinde ilaçlama yapılmasını sağlayan bir yazılım geliştirdiklerini ve bu yazılım için patent başvurusu yaptıklarını duyurdu. Bu yenilikçi yazılım, ilaçlamayı sadece belirlenen noktalara yaparak verimliliği artırmayı hedefliyor.

yerli-arac-karay-m-4.jpg

BULAQ Teknoloji’nin geliştirdiği bu robotik araçlar ve yapay zeka sistemleri, çeşitli endüstrilerde kullanım alanlarını genişletirken, teknoloji dünyasında önemli bir adım atılmasına katkı sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN