Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı, kiracılar endişeli! Sosyal konut çağrısı

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı, kiracılar endişeli! Sosyal konut çağrısı

1 Temmuz 2024 itibariyle kira zammında uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması sona erdi. Kiracılar zorda. Uzmanlar, sorunun çözümü için sosyal konut yapımına hız verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kira zammında yüzde 25 sınırın kalkmasıyla, ev sahipleri lira bedellerini 12 aylık TÜFE oranına göre belirleme hakkına sahip oldu. Bu oran Temmuz 2024 için yüzde 65,07. Ancak, emlakçılardan gelen bilgilere göre, bazı bölgelerde kira bedellerinde bu oranın üzerinde artışlar yaşanıyor.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Kira artış oranları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Ankara'da ortalama artışın yüzde 20 olduğu tahmin edilirken, İstanbul'da bu oran yüzde 50-60 civarında olabiliyor.

SOSYAL KONUT VURGUSU

Kira bedellerindeki artış, sosyal konut ihtiyacını da gözler önüne serdi. Sektör temsilcileri, bu sorunun çözümü için devletin sosyal konut yapımına hız vermesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet'in haberine göre, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam , memur ve öğretmen atamaları ve yeni öğrenci gelişinin kira bedellerini artırmaya devam edeceğine dikkat çekerek sosyal konutun şart olduğunu vurguladı. Yapılan zamların asgari ücretli bir ailenin ödemesinin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Akçam, çarenin TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerinin kiraya vermek üzere sosyal konut yapmaları olduğunu ifade etti.

Emlakçı Yasin Demirtaş da birçok vatandaşın zam alamadığını ama kira bedellerinin yüksek oranda artacağını ifade etti. Demirtaş "Seneye de enflasyon düşmeyecek gibi. Oran yüzde 50-60 olacak gibi" değerlendirmesi yaptı.

KİRACILARIN HAKLARI

Öte yandan, uzmanlar kiracıların da bu süreçte haklarını bilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Kira artışı yapılabilmesi için yeni kira döneminin başlamış olması gerek. Ev sahibi, kira artışını yazılı olarak bildirmek ve zam oranını gerçekleştirmek zorunda. Kiracı zammı kabul etmezse yasal yollara başvurabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN