Kirada kayıt dışı depremi: 'Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın'

Kirada kayıt dışı depremi: 'Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın'

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira ödemelerinin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılması yönündeki yeni düzenlemesi, hem ev sahipleri hem de kiracılar arasında önemli tartışmalara yol açtı. Bazı ev sahipleri, bu düzenlemeyi kabul etmeyerek kiracılarına çeşitli baskılar uyguluyor. Vergiden kaçınmak isteyen bu ev sahipleri, kiracılarına ya kira artışı yapma ya da evi boşaltma tehdidinde bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira ödemelerinin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılması ve kontratların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesi yönündeki kararları, emlak piyasasında yeni bir tartışmaya yol açtı.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla getirilen bu düzenlemeler, kira gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırmayı ve fahiş kira artışlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Ancak uygulamaya geçilmesiyle birlikte beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı.

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR KARŞI KARŞIYA

Özellikle kontrat yapmadan ve elden ödeme alarak vergi kaçıran ev sahipleri, yeni düzenlemelerden rahatsızlık duydu. Kiracıların da ceza alabileceği yönündeki duyurular üzerine, kontratı olmayan veya yenilemeyen kiracılar ev sahiplerine kontrat yapma talebinde bulundu. Ancak bazı ev sahipleri, vergi vermek istemediği için kiracıları tehdit ederek kira artışı yapma veya evi boşaltma gibi baskılarda bulundu.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bu durum karşısında mağdur olan kiracılar, ev sahiplerinin haksız taleplerine karşı yasal yollara başvurmaya başladı. Kiracılar, mahkemelerde sözleşmelerin yenilenmesi ve ev sahiplerinin haksız taleplerinin reddedilmesi için dava açıyor.

“HAKLARINIZ İÇİN KONTRAT YAPIN”

Avukat Ercan Aslan “Maliye’nin bu kararı sonrası ev sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme şeklinde gelir sağlayan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer ev sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN