Fahiş kira zamları, ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunları da içinden çıkalamaz hale getirince mahkeme salonları doldu taştı. Arka arkaya gelen başvurular da davanın yükünü artırdı. Yığılmayı azaltmak için hazırlanan kanun teklifinin mecliste kabul edilmesiyle birlikte 1 Eylül itibarıyla artık mal sahibi veya kiracı arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.
Artan enflasyon ve göç gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkan fahiş kira zamları son yıllarda barınma sorununu gündeme getirdi. Ev sahiplerinin kira zammı kiracı ile ilişkilerinde sorunlara neden olunca mahkeme salonları doldu taştı.
NTV'de yer alan habere göre, zam konusunda anlaşamayanların yargı yoluna gitmesi nedeniyle dava yükü arttı.
Dosyalardaki yığılmayı azaltmak için hazırlanan kanun teklifi Meclis'te kabul edildi. Düzenlemeye göre, 1 Eylül itibarıyla mal sahibi veya kiracı arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.
DAVA ŞARTI KAPSAMINDA
Arabulucu Mehmet Ali Baran, bu tür uyuşmazlıklar için "Komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ve kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda ve nihayetinde de taşınır taşınmaz malların ortaklığın giderilmesi uyuşmazlığında dava şartı kapsamına girdi." açıklamasında bulundu.
Tarafların toplantıya gelmemeleri durumunda yaptırım uygulanacağı ifade edilirken Baran, ileride haklı ya da haksız çıkmaları durumuna göre arabuluculuk ücretlerine tarafların muhatap olmasının söz konusu olacağını ifade etti. Baran, "Bu nedenle tarafların mutlaka gelmesini katılımını tavsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
TUTUNAK TUTULACAK
Arabuluculukta başarısız olunduğu taktirde bu durumu gösteren bir tutanacak düzenleneceği belirtilirken Baran şöyle devam etti:
Anlaşma olmazsa arabulucu tarafından tarafların iradesine uygun bir şekilde bir son tutanak düzenlenecek. Tarafların bir araya geldiğine müzakere ettiklerine dair bir tutanak tutacak. Bunu da taraflara verecek bu tutanakla birlikte dava dilekçelerin ekleyerek dava açabilecekler.