Katarlılar Türkiye'deki asıl altın yerlerini ortaya çıkardı! Madenler sanıyordu, tonlarcası oralarda yatıyormuş

Katarlılar Türkiye'deki asıl altın yerlerini ortaya çıkardı! Madenler sanıyordu, tonlarcası oralarda yatıyormuş

Katarlı QNB Finansbank ekonomistleri tarafından Türkiye’nin altın haritası çıkarıldı. Çıkarılan harita sonucunda Türkiye’deki gerçek altın rezervlerinin yeri de belli oldu…

Yatırımcıların yıllardır güvenli liman olarak gördüğü altın ülkemizde özellikle küçük yatırımcıların bir numaralı tercihi oluyor. Herhangi bir resmi veri olmasa da Türkiye’de tonlarca yastık altı altının olduğu belirtiliyor.

Sözcü’nün haberine göre, Katarlı QNB Finansbank ekonomistlerinin 1992’den bu yana olan verileri kullanarak yaptıkları hesaplamalara göre, bu yılın Nisan ayı sonu itibari ile Türkiye’de 5 bin 170 ton (388 milyar dolar) altın stoku bulunuyor. Bu verilere 1992 yılının öncesi de eklenirse tahmin edilenden çok daha fazla altın olduğu belirtiliyor.

yeni-proje-14.jpg

Son 1 yılda altın stoku seri bir yükselişe geçerek 351 tona yani 22,7 milyar dolara denk geliyor. Bu hesaplama ile birlikte 5 bin 170 tonluk altın stokunun 4 bin 24 tonu (304 milyar dolar) kayıt dışında yer alıyor.

yeni-proje-15.jpg

YÜZDE 50’DEN FAZLASI YASTIK ALTINDA

Yani Türkiye’deki altın stokunun oransal olarak %77,8’i yastık altında bulunuyor. Yastık altı stoku 2022 Mayıs ile 2023 Eylül arasındaki dönemde 43,5 milyar dolar artış gösterdikten sonra Mart ayına kadar olan son 6 aylık süreçte kümülatif olarak değişiklik göstermedi. Nisan ayında ise 1,9 milyar dolar artış gösterdi. Yaşanan artış, Ağustos 2023’ten sonraki en yüksek aylık artış olarak kaydedildi.

2022 Mayıs’ta 3 bin 320 ton olan yastık altı altınlar, geride kalan 2 yılda neredeyse 700 ton artmış durumda. Ekonomistler, 2007-2017 yılları arasındaki altın yatırımlarının 2017’den sonra yeniden tırmandığı belirtiyor fakat mevduat faizlerindeki artış ile beraber önümüzdeki dönemde ters dolarizasyon eğiliminin süreceğini ve bu doğrultuda da yastık altı altına olan talebin gerileyebileceğini öngörüyor.

yeni-proje-16.jpg

Yastık altı altınlara dair kimi zaman önemli adımlar atıldı. Yapılan düzenlemeler ile bankalardaki değerli maden hesapları geçen yılın Nisan ayında 527 ton seviyesine kadar yükselmişti. Ardından altın yatırımlarının yastık altına kayması ve KKM işlemlerinin sonucunda düşüş görüldü ve Nisan 2024 itibari ile bankalarda 482 tonluk bir bakiye yer alıyor. TCMB ile bankalar nezdinde kayıt içerisinde toplam 1146 ton altın yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN