JPMorgan’dan Türk bankaları için ikinci çeyrek alarmı: Temel eğilimleri daha da kötüleşebilir

JPMorgan’dan Türk bankaları için ikinci çeyrek alarmı: Temel eğilimleri  daha da kötüleşebilir

JPMorgan, Türk bankalarındaki temel eğilimlerin, makroekonomik yeniden düzenlemenin maliyetinin banka bilançolarını ve kar/zarar tablolarını etkilemeye devam etmesi nedeniyle 2024'ün ikinci çeyreğinde daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, bugün yayımladığı "Türk Bankaları 2Ç24 Gözden Geçirmesi: Çekirdek eğilimler daha da kötüleşecek, ancak 2. çeyrek muhtemelen dip noktayı işaret ediyor" başlıklı raporunda, Türk bankacılık sektörünün mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Raporda, bankaların 2024 ikinci çeyreğinde yıllık bazda yaklaşık yüzde 35 enflasyona karşı yüzde 20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladığı belirtildi. Ancak, bu durumun net faiz marji (NIM) baskıları nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE DİPTEN DÖNÜŞ SİNYALİ

Raporda, 2024 ikinci çeyreğinin bankacılık sektörü için dip noktayı işaret edebileceği belirtiliyor. JPMorgan analistleri, NIM'lerin 3Ç24'ten itibaren genişlemesini ve yılsonuna doğru ROTE'lerde bir toparlanma yaşanmasını bekliyor. Bankaların mevcut yüzde 20'lik ROTE oranının yılın geri kalanında artış göstermesi öngörülüyor.

GARANTİ BANKASI ÖNE ÇIKIYOR

JPMorgan raporuna göre, Garanti Bankası yüzde 28,9 ROTE ile sektördeki diğer bankalardan daha iyi performans sergileyerek öne çıkıyor. Akbank yüzde 19,6, Vakıfbank yüzde 15,6, İş Bankası yüzde 14,8, YKB yüzde 14,6 ve Halkbank ise yüzde 8,8 ROTE ile sıralamada yer alıyor.

HİSSEDAR KÂRLARI BEKLENTİLERİ

Raporda, bankaların ikinci çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net kâr beklentileri de paylaşıldı. Garanti Bankası’nın hissedarlara 18,91 milyar TL, Akbank’ın 10,48 milyar TL, İş Bankası’nın 10,12 milyar TL, YKB’nin 6,66 milyar TL, Halkbank’ın 2,94 milyar TL ve Vakıfbank’ın ise 7,28 milyar TL net kâr dağıtması öngörülüyor.

ORTA VADEDE TOPARLANMA BEKLENTİSİ

JPMorgan, sektör düzeyinde yakın vadeli kazanç baskıları konusunda endişelerinin azaldığını belirterek, bu baskıları orta vadeli toparlanma yolculuğunun bir parçası olarak gördüklerini ifade ediyor. Raporda, güçlü yıl sonu performansının ardından, Aralık 2025 hedef fiyatlarında sınırlı yukarı yönlü potansiyel görüldüğü belirtiliyor. Bankaların değerlemelerinin daha iyi bir görünüm kazanabilmesi için birkaç çeyrek daha geçmesi gerektiği vurgulanıyor.

DEZENFLASYON VE ROTE GÖRÜNÜMÜ

JPMorgan, görünür dezenflasyon ve orta vadeli ROTE'lerde daha iyi bir görünürlük sağlanmasının, bankaların değerlemeleri üzerinde olumlu etkiler yaratacağını öngörüyor. Bu bağlamda, sektörün genel ekonomik koşullara uyum sağlama kapasitesinin önemine dikkat çekiliyor.

JPMorgan raporuna göre 2024 ikinci çeyrekte en yüksek ROTE yüzde 28,9 ile Garanti Bankası'nda, onu yüzde 19,6 ile Akbank, yüzde 15,6 ile Vakıfbank izliyor. İş Bankası'nda oran yüzde 14,8, YKB'de 14,6 ve Halkbank'ta yüzde 8,8.

JPMorgan, Garanti Bankası'nın ikinci çeyrekte hissedarlara dağıt4ılabilir net karının 18,91 milyar, Akbank'ın 10,48 milyar, İş Bankası'nın 10,12 milyar, YKB'nin 6,66 milyar, Halkbank'ın 2,94 milyar ve Vakıfbank'ın 7,28 milyar TL olmasını bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN