İstihdam endeksinde ikinci çeyrek artışı

İstihdam endeksinde ikinci çeyrek artışı

İstihdam endeksi, 2024 yılının ikinci çeyrek diliminde yıllık bazda yüzde 4,2, çalışılan saat endeksi yüzde 0,3, brüt ücret-maaş endeksi yüzde 115,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin iş gücü girdi endekslerini yayımladı. Verilere göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde istihdam artışı dikkat çekti. Bu yılın ikinci çeyreğinde, istihdam endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 oranında yükseldi. Sektörel bazda bakıldığında, sanayi sektöründe istihdam sadece yüzde 0,6 artarken, inşaat sektöründe bu artış yüzde 11,1 gibi yüksek bir orana ulaştı. Ticaret-hizmet sektörlerinde ise istihdam yüzde 5,0 oranında arttı.

ÇALIŞILAN SAAT ENDEKSİNDE ARTIŞ

Çalışılan saat endeksi ise aynı dönemde yıllık bazda yüzde 0,3 artış gösterdi. Ancak alt sektörler arasında farklılıklar vardı; sanayi sektöründe çalışılan saatlerde yüzde 3,4’lük bir azalma yaşanırken, inşaat sektöründe yüzde 4,8, ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 1,7 oranında artış gözlemlendi.

Brüt ücret-maaş endeksi de önemli bir artış kaydetti. 2024’ün ikinci çeyreğinde bu endeks, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 115,4 arttı. Sanayi sektöründe ücretler yüzde 113,9 artarken, inşaat sektöründe bu oran yüzde 126,6 gibi dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Ticaret-hizmet sektörlerinde ise ücretler yüzde 115,0 oranında arttı.

Çeyreklik bazda incelendiğinde ise istihdam endeksinin yüzde 0,7 oranında arttığı görüldü. Sanayi sektöründe istihdam hafif bir düşüşle yüzde 0,3 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 1,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,0 artış kaydedildi. Çalışılan saat endeksi ise çeyreklik bazda yüzde 0,2 oranında düşüş yaşadı; sanayi sektöründe bu azalma yüzde 1,5, inşaat sektöründe yüzde 2,1 olarak kaydedildi. Ticaret-hizmet sektörlerinde ise çalışılan saatlerde yüzde 1,0 artış gerçekleşti.

Brüt ücret-maaş endeksi, çeyreklik bazda yüzde 14,3 artış gösterdi. Sanayi sektöründe bu artış yüzde 14,9 olurken, inşaat sektöründe yüzde 7,6 ile sınırlı kaldı. Ticaret-hizmet sektörlerinde ise ücretler yüzde 14,8 oranında arttı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN