Ekonomik krizin ağırlaştığı ve vatandaşın alım gücünün azaldığı 2022'de en temel gıda maddesi olan ekmeğe zam üstüne zam yapılmaya devam ediyor. Resmi tarife olmaksızın ekmeği 5 liradan satan fırıncılar, şimdi de maliyetlerindeki artışa dayanamadıkları gerekçesiyle ekmeği 7.5 TL'den satmaya hazırlanıyor. Zammı kimsenin engelleyemececeğini belirten Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar “İster hükümet ister Cumhurbaşkanı buna kimse engel olamaz” dedi.
2022'de zam üstüne zamla fiyatı sürekli katlanan ekmeğe yıl bitmeden bir büyük zam daha geliyor. İstanbul'da 5 liradan satan fırıncılar, şimdi de maliyetlerindeki artışa dayanamadıkları gerekçesiyle ekmeği 7,5 TL'den satmaya hazırlanıyor. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, “İster hükümet ister Cumhurbaşkanı engel olmaya kalksın, buna kimse engel olamaz” çıkışında bulundu.
Şu anda bir ekmeğin maliyetinin 7 lira 30 kuruş olduğunu söyleyen Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, aralık ayı gelmeden ekmeğin 7,5 liraya satılacağını belirtti. Bu, İstanbul’da satılan ekmeğin en az yüzde 50 zamlanması demek. “Biz yaşayamıyoruz. İster hükümet, ister Cumhurbaşkanı engel olmaya kalksın buna kimse engel olamaz” diyen Kolivar, şunları söyledi:
'DOĞAL GAZ VE ELEKTRİKTE SÜREKLİ ZAM YAPILIYOR'
"Bize elektriği ve doğal gazı sanayi tipi kullanıyorsunuz deniyor. Doğal gaz ve elektrikte sürekli zam yapılıyor. Şöyle söyleyeyim, her ay 40 bin liranın altında doğal gaz, 40-50 binin altında elektrik faturası ödemiyoruz. Güya bunlara engel olacaklardı. Özellikle birinci talebimiz doğalgaz ve elektriğin ev tipine göre fiyatlandırılması.
'FIRINCIYI ÇOK AZ ŞEY AYAKTA TUTUYOR'
Mayacılarla Sanayi Bakanlığı toplantı yapmış, girdilerindeki malın KDV'sini düşürmüşler. Ama 240 liraya aldığımız maya 350 lira oldu. Fırıncıyı çok az şey ayakta tutuyor. Örneğin dükkan kiraları 9-10 bin liradan 50-60 liraya çıkmış durumda. Dükkanların kiralarını bir düşünün. Zam yapmayı hiç istemiyoruz, çare arıyoruz."
En büyük sorunlardan birinin de kapasite sorunu olduğunu belirten Kolivar, “10 bin ekmek yapabilecek fırın, aynı işçi, aynı sigorta, aynı kapasiteyle 3 bin ekmek üretebiliyor. Ekmek 5 lira ama İstanbul'da 500 tane üretim izni olmayan fırın var. Ruhsatsızlarla birlikte bin 500'e çıkıyor bu rakam. 4 bin fırın var İstanbul'da. Denetim yapılmamasından dolayı haksız rekabet de oluyor” ifadelerini kullandı.
‘BİR EKMEĞİN MALİYETİ 7 LİRA 30 KURUŞ’
Ekmeğin maliyeti şu anda 7 lira 30 kuruş. Kolivar, “Bu rakam hiç ekstra koymadan, kâr koymadan ortaya çıkan maliyet rakamı” diyor.
Halk Ekmek'in üretimi artırmasından dolayı birçok kişinin ve toplu alan yerlerin Halk Ekmek'i tercih ettiğini söyleyen Kolivar “2 ay önce valilik bizi çağırdı, ilçelerde fırıncıların kurduğu dernekler var onlarla da konuştu. Zam yapamazsınız dendi. Oda şikâyet etmişti ama yapacak hiçbir şeyimiz yok. Biz bunu yapmak zorundayız” diye konuştu.