İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 'enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun' sonuna geldik" diyerek yapısal reformların aciliyetini vurguladı. Bahçıvan ayrıca, Türkiye ekonomisinin ikinci yarıda karşılaşacağı zorluklara dikkat çekti. Enflasyonist baskıların ve iç talepteki yavaşlamanın ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini söyleyen Bahçıvan, sanayi sektörünün rekabet gücünün düştüğünü ve rasyonel ekonomi politikalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomik gerçeklerin ortaya çıktığı ve asıl sınavın ikinci yarıda başlayacağı bir döneme girildiğini vurguladı. İSO Meclisi'nin olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindiğini ve yapısal reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Bahçıvan, 2023 yılının son ayı itibarıyla Türkiye İmalat PMI'ın altı aydır daralma bölgesinde seyrettiğine ve bu verinin talepte zayıflığa işaret ettiğine dikkat çekti. İç talepteki yavaşlamanın, bu yıl büyümenin yüzde 4'lük Orta Vadeli Plan (OVP) hedefinin altında kalacağını gösteren yaygın bir beklentiye yol açtığını ifade etti.
2024 yılının ilk aylarında asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyonun yeniden artacağını ve yıllık enflasyonun yıl ortalarına doğru yüzde 70'ler düzeyinde yeni bir zirve yapacağını öngören Bahçıvan, bu durumun ekonominin asıl sınavının yılın ikinci yarısında başlayacağını gösterdiğini belirtti.
BÜTÇE AÇIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Bahçıvan, 2023 bütçe açığının OVP'de öngörülenden düşük olduğunu ancak Aralık ayı bütçe rakamlarının önümüzdeki süreç için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını vurguladı. Toplum vicdanını rahatlatacak bir kamu tasarruf politikası ve bütçe disiplinine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Bahçıvan, bu yaklaşımın hem kamu mali dengelerinin korunmasında hem de enflasyonla mücadelede kritik önem taşıdığını dile getirdi.
Makro ekonomik istikrar için ekonomi politikalarındaki son değişimin tarihsel önemde olduğunu belirten Bahçıvan, geçtiğimiz yıllarda izlenen politikalarda rasyonellikten uzaklaşıldığını ve bu durumun fiyat istikrarının kaybedilmesine yol açtığını ifade etti. Ekonomide rasyonel bir çizgiye dönüşün zaman alacağını vurguladı.
'İLLÜZYONUN SONUNA GELDİK'
Sanayinin pandemi sonrası dönemi olumsuz geçirmediğini ancak enflasyonun devam etmesinin üretim hayatına huzur getirmeyeceğini belirten Bahçıvan, artan ciroların yanı sıra maliyetlerin de arttığına dikkat çekti. Sanayiciler olarak enflasyonist ortamın yarattığı illüzyonun sonuna gelindiğini vurgulayan Bahçıvan, maliyetleri artıran faktörlerin dünya pazarlarında Türk sektörlerinin rekabet gücünü zayıflattığını söyledi. Özellikle ana metal, tekstil ve giyim sektörlerinde dikkat çeken düşüşlerin bu durumu gösterdiğini belirtti.