İkinci elde en çok satılan model belli oldu! İlk tercih dizel: Bu markayı alan istediği zaman satıyor

İkinci elde en çok satılan model belli oldu! İlk tercih dizel: Bu markayı alan istediği zaman satıyor

Türkiye’de otomobil pazarında ikinci elde en çok satılan model belli oldu. Herkesin ilk tercihi belli olurken, bu markayı alan istediği zaman satabiliyor. İşte, ikinci el otomobil satışlarına dair açıklanan yeni veriler…

AA muhabiri tarafından Indicata’nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlenen veriler kapsamında, geçtiğimiz ay çevrim içi platformlarda 411.203 kurumsal ilan yayınlandı. İlan sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %26, bir önceki aya göre de %17 artış olduğu görüldü.

Mayıs ayındaki ilanların %39’unu kapsayan 160.811 aracın satışı yapıldı. Satış sayılarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7 düşüş, geçen aya göre de %2’lik bir artış gözlemlendi.

AYLIK BAZDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satılan ilk 35 markanın 294 modeline ait 366.170 ilanın ay boyunca fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre, Mayıs ayında ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların önceki aya kıyasla ortalama %0,35 oranında düştüğü gözlemlendi. Yılbaşından bu yana ise Mayıs ayının sonunda ikinci el pazarında fiyatlarda %1,89 artış yaşandı.

ikinci-el-otomobillerde-en-cok-satan-modeller.jpg

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARI 1000 ADETİ GEÇTİ

Motor tipine göre değerlendirmede, geçtiğimiz ay 95.161 adetle en fazla dizel araç satışı yapıldı. Dizel araçları 58.938 adet satışla benzinli, 4.086’yla oto gazlı araçlar izledi. Hibrit araç satış sayısı 1300, elektrikli araç satışlarıyla 1326 oldu. Mayıs 2023 tarihinde ikinci el elektrikli araç satışı 710 adetti.

Ocak ile Mayıs döneminde, geçen yılın ilk 5 ayına göre dizel araçların toplam satışlar içindeki payının %4,32 azaldığı, elektrikli araçların payının da %105 yükseldiği gözlemlendi.

İkinci el çevrim içi pazarda mayıs ayında araçların ortalama satış hızı 48 gün olarak belirlendi. Fiat marka araçlar, ortalama 41 günle pazar ortalamasına göre 7 gün daha hızlı satıldı. Mercedes-Benz ve BMW markalı araçlar ise 60 günlük hızla en yavaş satılan araçlar oldu.

ikinci-el-otomobillerde-en-cok-satan-modeller-1.jpg

GÜNDE 450 BİNİ AŞKIN İKİNCİ EL ARAÇ DATASI ANALİZ EDİLİYOR

Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşiminden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günde 450 bini aşkın ikinci el araç datasının analizini yapıyor. Rapordaki satış verileri, ikinci el araç ticareti yapan 40 bini aşkın kurum ve kuruluşun çevrim içi pazardaki ilanlarına dayanıyor. Bunların içinde Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin dışında kurumsal ikinci el web siteleri Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi kurum ve platformlar da bulunuyor.

Verilere bireysel araç ilanlarıysa dahil edilmiyor. Çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki nedenle satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor. Bu nedenlerin ilki, değişen pazar şartlarına göre araç fiyatının revize edilmesiyle ilanın tekrardan yayınlanması. Bu ilanların tekrar ne zaman yayınlandığı da Indicata tarafından takip edilmekte. İkinci sebebi ise satış. Kurum, aracı sattığı için ilandan kaldırıyor. İlandan tamamen çekilen araçlar “satış” olarak kabul ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN