İkinci el pazarı gerçek tüketicilere döndü

İkinci el pazarı gerçek tüketicilere döndü

Yılbaşından beri ikinci el araç pazarında fiyatların yüzde 10 seviyesinde arttığını söyleyen VavaCars Ticari Grup Başkanı Gözelekli “Fiyatlar enflasyon ile dolar arasında bir yere oturdu. Artık ihtiyaç sahipleri öne çıkıyor. Satıcıların değil alıcıların belirlediği bir pazar oldu. İkinci el pazarı gerçekten tüketicilere, bireysel binicilere geçmiş durumda” dedi.

Pandemi döneminde sıfır otomobilde yaşanan tedarik sorunları ikinci elde bomba etkisi yaratmıştı. İkinci el araçta fiyatlar sıfır etiketlerin üzerine çıkarken, şimdi piyasa yeniden normale dönmeye başladı. Yılbaşından beri ikinci el araç pazarında fiyatların yüzde 10 arttığını söyleyen VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, enflasyona göre daha yüksek olduğunu belirtti.

Gözelikli “Fiyatlar dolar ile enflasyon arası bir yere oturdu. Bir yandan yatırım değerini koruyor ve ihtiyaç görüyor, en önemli şey o. İhtiyaç sahiplerinin daha çok öne çıktığı bir dönem olmaya başladı. O eski dönemlerdeki hani hızlı hızlı otomatik vitesle yola çıkıp manuel ile bitirdiği dönemler değil de biraz daha böyle aracını seçerek aldığı bir döneme girdik” dedi. Artık alıcı piyasası oluştuğunu vurgulayan Gözelekli şöyle devam etti: “Otomotiv sektörü ihtiyaç sahiplerinin belirlediği bir sektör haline geldi, bu iyi bir şey. Satıcıların değil alıcıların belirlediği bir pazar oldu.

İkinci el pazarı gerçekten tüketicilere, bireysel binicilere geçmiş durumda. Bu iyi bir şey. Hakikaten Ticaret Bakanlığı’nın kararları çok etkili oldu. 6 ay 6 bin km uygulaması çok çok iyi oldu. En önemli şey ikinci el araç fiyatı sıfırı geçemez. Fiyatları çok stabilize etti. Bu fiyat istikrarının biz çok doğru olduğunu düşünüyoruz şirket olarak. Tabi, fiyat enflasyonu işte fiyat artışları bütün oto şirketlerine dönem dönem yaramıştır ama işin gerçeği bu işin istikrarlı bir şekilde binicilerle yapıldığı ortamın daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.” Şu an doğru talebin olduğunun altını çizen Gözelekli “Dolayısıyla şu an talep var ama doğru taleple doğru arz birleşimi. Bizde ne yapıyoruz işte, aracın satış sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz.

Geliştirmiş olduğumuz ürünle daha hassas fiyat ayarlıyoruz. Çok hızlı bir şekilde yapıyoruz ve bir saat içerisinde geliyorlar paralarını alıyorlar. Kendileri satmaya uğraştıklarında bu 3 aya kadar alıyorlar” diye konuştu.

‘ACELEYLE ALIM BİTTİ TÜKETİCİ ARTIK BAKARAK ALIYOR’

Kredi tarafında tüketici iştahının yüksek faizden dolayı kalmadığını ifade eden Serdıl Gözelekli “Tüketici kredilerinin özellikle çok daralmasıyla beraber zaten orda biraz ister istemez talep daralması da oluyor.

Yani geçtiğim yılın ilk 5 ayı ile bu yılın ilk 5 ayını karşılaştırdığımızda ikinci el araç satışlarında tabi ki düşüş var ama sebebi şu geçtiğimiz yıl seçime kadar çok ciddi hızlı bir pazar vardı. Bu yıl ilk 3 ay yine seçime kadar hızlıydı. Haliyle ufak bir daralma var ama ikinci el hala bu sektörün lokomotifi. Hala ayda 400 bin 500 bin adetler dönüyor. Dolayısıyla talep devam ediyor ama dediğim gibi alelacele araç almak yerine biraz daha böyle görerek bakarak alındığı dönem” dedi.

ORTALAMA ŞATIŞ SÜRESİ 45 GÜNE KADAR ÇIKTI

Vavacars’ın 2019 yılın araç satmanın güvenilir ve kolay yolu olarak ortaya çıktığını anlatan Serdıl Gözelekli “Araç alan veya satan insanların 3’te 1’i dolandırıcılık riski ile karşılaşıyor. Ciddi bir oran bu. Biz de dedik ki bu dönem insanların araç satmasını kolaylaştıracak bir sistem yapalım. Web sitemizdeki bu araç satış sürecini komple yeniledik. İnsanlar artık oturduğu yerden aracının ekspertizini yapabiliyor.

Bütün bilgiler girildikten sonra bir kere ön ekspertizi yapmış oluyoruz. Bir de aracın gerçek değerini daha hassas bir fiyatlamayla belirliyoruz. Müşteriden çok feedback geldi. Yani bizim geleceğimiz zaman daha böyle belirgin bir fiyat olsa, daha hesaplayabileceğimiz vs. Bu faiz ortamında insanlar araç satın alırken veya satarken fazla titiz davranıyorlar ve insanlarda satmak da zorlanıyor. Ortalama araç satış süresi hızlı pazarda bile 35 - 45 gün” yorumunu yaptı.

3 YAŞ TAKAS 6 YAŞ SATMAK İSTİYOR

En çok satılan yaş aralığının 4-6 yaş olduğunu anlatan Serdıl Gözelekli “4 – 6 yaş aralığında araçlar daha çok gidiyor. Ama şu var 0 – 3 aralığı da en çok takas yapmak isteyen yaş grubu. Yani 0 araç kampanyası var üzerine bir miktar para koyup araçlarını yenilemek istiyorlar. Bunlar satarken biraz zorlanıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN