Otomobil almak isteyenler ve bayiler, geçmiş yıllarda fiyatlardaki artışı önlemek için çıkarılan ‘6 ay ve 6 bin km’ sınırlamasının kaldırılmasını bekliyor. 2022 yılından bu yana uygulanan sınırlama, satışları etkilese de artık gerekliliği sorgulanıyor. 1 Temmuz’da sınırlamanın tekrar uzatılıp uzatılmayacağı ise büyük merak konusu…
15 Eylül 2022 tarihinde başlayan ve 2 yıl içinde 2 defa uzatılan ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ düzenlemesi, ikinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatlar ile fırsatçılığın önüne geçmeyi amaçlıyordu. Fakat bu düzenleme, gerek bireyleri gerek kurumları zor duruma sokarken, 2024 ile 2025 yılları için belirsizlik de devam ediyor. Temmuz ayı yaklaşırken akıllardaki tek soru ise bu sınırlamanın kalkıp kalmayacağı…
2023 yılından beri ikinci el araç piyasasında görülen keskin düşüş, önceden yüksek enflasyon döneminde yatırım aracı olarak görülen araç piyasasını etkiledi. ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ sınırlaması ile beraber, fırsatçılığın önüne geçilirken, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk da engellenmiş oldu. 2023’ün sonlarına doğru otomobil arzının artmasıyla beraber piyasa dengelenmeye başladı. Krediye ulaşımın zorlaşması ve maliyetlerin artması ile araç, yatırım aracı olmaktan çıktı. Fakat uygulamanın süresinin uzatılması durumunda, aracını satmak isteyenler de zor durumda kalabilir.
1 TEMMUZ’DA TEKRAR UZATILACAK MI?
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 6 ay ve 6 bin km sınırlamasının sıfır araç bulunamadığı dönemde, ticari amaçla al-sat yapan kişi ve kurumları engellemek amacıyla devreye alındığını hatırlattı. Fakat Bozkurt, artık işlevi biten bu uygulamanın, finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olduğu bir dönemde, araçlarını ihtiyaçtan dolayı satmak isteyen birey ve kurumlar için ciddi zorluklar doğurduğunu ifade etti. 1 Temmuz tarihinde uygulamanın yeniden uzatılmayacağını düşündüklerini belirtti.
UYGULAMA ARTIK UZATILMAMALI
Bozkurt, son 6-7 aydır bu dönemin ortadan kalktığını ve araç bulunur hale geldiğini belirterek şunları aktardı:
“Bu nedenle artık bu uygulamaya da ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. Daha fazla uzatılmamasında fayda var. Çünkü finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olan bu süreçte, ihtiyaç sebebiyle araçlarını satmak isteyen şahıs ve kurumlar ciddi zorluklar yaşıyor. En fazla da bireysel müşteri zorluk yaşıyor. Araç almış ve bir sebeple ihtiyaçtan erken satması gerekiyor ama yapamıyor. Biz dernek olarak uzatılmaması yönünde talebimizi ilgili bakanlığı ilettik. Olumlu bir dönüş bekliyor ve süre bitiminde tekrar uzatılmayacağını düşünüyoruz.”
3 ÜZERİNDE ARAÇ SATANA VERGİ YÜKÜ GETİRİLMESİ YETERLİ
Bozkurt, 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin geçici bir uygulama olduğunu ve artık işlevini tamamladığını belirtti. Benzer durumların yeniden yaşanmaması içinse yılda 3’ten fazla araç alım satımı yapanların ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu kazançlar üzerinden vergilendirilmesinin yeterli olacağını söyledi.
Otomotiv pazarı Nisan ayında Ağustos 2022 tarihinden bu yana ilk defa daralırken, satışlar %22,3 düşerek 75.919 adet oldu. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu yavaşlamanın öngörüldüğünü vurgulayarak, “Nisanda Mart ayına göre yüzde 30’un üzerinde bir düşüş yaşandığı görmekteyiz. Bu, sonuçlar aslında şaşırtıcı değil ve sektör temsilcileri olarak beklediğimiz bir durumdu. Ancak Nisan ayındaki bu düşüşü, sadece bayram dolayısıyla ‘kısa ay’ olmasına bağlamak da doğru değildir. Şu anda sektördeki mevcut uygulamaların üzerine ilave önlemler gelirse, pazar hızında daha da ciddi bir düşüş söz konusu olabilecektir. Önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu noktada 2024 ve 2025 yıllarının sektör açısından kolay olmayacağını düşünmekteyim” dedi.