Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiriyor! Bakan Şimşek yeni uygulamayı açıkladı: Kira sözleşmeleri artık böyle yapılacak

Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiriyor! Bakan Şimşek yeni uygulamayı açıkladı: Kira sözleşmeleri artık böyle yapılacak

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı kira sözleşmelerindeki yeni uygulamayı açıkladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenleneceğini duyurdu. Bu önemli reform, vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmayı ve bürokrasiyi azaltmayı hedefliyor. Bakan Şimşek, "Reform niteliğinde önemli bir uygulamaya başlıyoruz. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Yeni uygulama, kira sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıkların çözümüne yönelik vatandaş talepleri doğrultusunda hayata geçirildi. Şimşek, uygulamanın, işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasına olanak tanıyacağını vurguladı.

yeni-proje-14.jpg

İKİ AŞAMALI UYGULAMA SÜRECİ

Kira sözleşmeleri, "Kira Sözleşmesi İşlemleri" başlığı altında e-Devlet üzerinden iki aşamalı bir sistemle sunulacak. İlk aşamada, taşınmaz sahibi gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden sözleşmeleri hazırlayabilecek. Kiracılar ise bu sözleşmeleri e-Devlet üzerinden onaylayacak.

Yıl sonuna kadar devreye girecek ikinci aşama ile emlak danışmanları ve yetkilendirilmiş kişiler de sözleşme hazırlayıp, hem taşınmaz sahibi hem de kiracı için onaya sunabilecek.

yeni-proje-15.jpg

GÜVENLİ BELGE DOĞRULAMA İMKANI

Uygulamanın getireceği bir diğer yenilik ise, kira sözleşmelerinin zaman damgalı "barkodlu belge" olarak oluşturulması olacak. Bu sayede, belgelerin doğrulama işlemleri de yapılabilecek. Böylece hem kiracılar hem de kiraya verenler, işlemlerinin güvenli bir şekilde kaydedildiğinden emin olabilecekler.

yeni-proje-16.jpg

KİRA SÖZLEŞMESİ HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?

Yeni düzenleme ile birlikte, kira sözleşmesinin geçersiz sayılabileceği durumlar da netleşti. Sözleşme; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırıysa, taraflardan birinin ehliyetsiz olması durumunda, zorla veya tehditle imzalanmışsa veya yazılı şekil şartlarına uymuyorsa geçersiz kabul edilecek. Ayrıca, kiralanan mülkün kullanımının yasalara aykırı olması da sözleşmeyi geçersiz kılacak.

Bu yeni düzenleme ile kira sözleşmeleri artık dijital platformda, daha şeffaf ve güvenli bir şekilde yönetilecek. E-Devlet uygulaması, vatandaşların işlemlerini kolaylaştırarak, kiralama süreçlerinde önemli bir devrim yaratacak gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN