İş dünyasının aylardır dile getirdiği endişeler, nihayet karşılık buluyor. Enflasyon düzeltmesi uygulamasının birçok işletmeyi "haksız" vergi yükü altına sokacağı yönündeki tepkiler, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. İş dünyasının yoğun baskısı sonucu enflasyon düzeltmesinde esneme sinyalleri verildi.
Enflasyon düzeltmesi uygulaması, iş dünyasında büyük yankı uyandırdı ve ekonomi yönetimini yeni düzenlemelere itti. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonun yüksek seyretmesiyle birlikte gündeme gelen enflasyon düzeltmesi uygulaması, işletmelerin önemli bir kısmının fazla vergi ödeyeceği endişesini doğurmuştu. Bu durum, iş dünyasında büyük bir panik havasına neden olmuş ve birçok işletme temsilcisi, düzenlemenin en azından geçici olarak ertelenmesini talep etmişti.
Ekonomi yönetimi, gelen tepkiler karşısında duyarlı davranarak enflasyon düzeltmesi uygulamasını gözden geçirmeye başladı. Özellikle yeni yatırım yapan şirketler ve gayri faal şirketlerin durumları yeniden değerlendiriliyor.
Enflasyon düzeltmesi şartları oluşup da uygulamanın kesinleşmesinden itibaren birçok iş insanı elde ettiği kârı enflasyondan arındırarak daha az vergi ödeyeceğini zannettiği için enflasyon düzeltmesine destek bile verdi.
Ancak Türkiye’de işletmelerin yüzde 70’inden fazlası dış kaynak kullandığı ve enflasyon düzeltmesinin öz kaynağı zayıf olup dış kaynak kullanan işletmelerde fazladan vergi sonucu doğuracağı anlaşıldığında iş dünyasının tepkileri yükselmeye başladı.
ÖNCE BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ ERTELENDİ
Normalde 2024 yılı bilanço dönemine ilişkin beyannamelerin 2025 yılında verilmesi gerekiyor. Ancak peşin vergi olarak nitelendirilen geçici beyanname dönemlerinde de enflasyon düzeltmesi uygulamasının yapılacağının duyurulmasıyla birlikte, kimsenin bunu yetiştiremeyeceği göz önüne alınarak birinci geçici vergi döneminde uygulama ertelendi. İş dünyası şimdi diğer geçici vergi dönemlerinde de erteleme talep ederken, özellikle yatırım yapan şirketlerle, gayri faal şirketlerin de kapsama dahil olmasına yönelik tepkiler de büyüdü.
EKONOMİ YÖNETİMİ GÖZDEN GEÇİRECEK
EKONOMİ’nin edindiği bilgilere göre ekonomi yönetimi, enflasyon düzeltmesine yönelik tepkileri göz önünde bulundurarak, uygulamaya yönelik gözden geçirme kararı aldı. Öngörülen vergi gelirlerinin azalmaması kaygısıyla düzenlemenin ruhunu dokunmak istemeyen ekonomi yönetiminin, özellikle yeni yatırım yapan şirketlerin enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi kapsamı dışına çıkarma yönünde karar aldığı öğrenildi.
100 BİN İŞLETME İÇİN DE FERAHLATICI HABER GELEBİLİR
Yanı sıra TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, dün gazetemizde yayımlanan röportajında, kapalı olan, 1 fatura dahi kesmemiş yaklaşık 100 bin işletmeye de vergi çıkacağını açıklamıştı. Gelen bilgilere göre ekonomi yönetim gözden geçirme çalışması kapsamında, gayrifaal işletmelerin durumunu da yeniden ele alacak. Bunun da büyük ihtimalle kapsamdan çıkarılması planlanıyor. Enflasyon düzeltmesi enflasyonun üç yıl toplamında yüzde 100’ü, içinde bulunulan yıl ise yüzde 10’u geçmesi halinde uygulanıyor. 2022 yılında şartlar oluştuğu için 2023’te uygulanması gereken enflasyon düzeltmesi, şartlar oluşup oluşmadığına bakılmaksızın 2024 yılında uygulanmak üzere 1 yıl ertelenmişti.