GYODER'den kira sorununa dikkat çeken çözüm önerisi

GYODER'den kira sorununa dikkat çeken çözüm önerisi

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, devlet arsalarının ödünç verilmesiyle kira maliyetlerini yarıya indirecek "Yeni Konut Modeli"ni açıkladı. Model, kamu-özel işbirliğiyle on binlerce konut üretmeyi hedefliyor.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye’de artan kira maliyetlerini azaltmak ve barınma krizine çözüm üretmek amacıyla geliştirdikleri “GYODER Yeni Konut Modeli”ni tanıttı. Çekici, devletin elindeki arsaların geçici olarak gayrimenkul geliştiricilere tahsis edilmesini öneren bu modelin, kira fiyatlarını yarıya indirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Kamu-Özel İşbirliğiyle Çözüm

GYODER’in önerdiği modelin temelinde kamu-özel sektör işbirliği yer alıyor. Çekici, “Arsa maliyeti, konut üretiminde büyük bir yük oluşturuyor. Devletin elindeki arsaların proje dönemi boyunca ödünç verilmesiyle bu maliyet sıfırlanabilir. Bu sayede kira fiyatları yarı yarıya düşebilir” dedi.

Modelin, kamu arsalarının mülkiyetini koruduğunu ve devlete ek bir mali yük getirmediğini belirten Çekici, “Kamunun kiraya veren konumunda olması ve finansmanın sermaye piyasası araçlarıyla desteklenmesiyle, bu model her iki taraf için de sürdürülebilir bir çözüm sunuyor” ifadelerini kullandı.

KONUT PİYASASINDA CANLANMA BEKLENİYOR

2024 yılı için konut piyasasında hareketlilik beklediklerini belirten Çekici, faiz oranlarının düşmesi durumunda sektördeki canlanmanın daha da hızlanacağını söyledi. Türkiye’nin yıllık 800-900 bin konut ihtiyacına karşılık, mevcut üretimin 500-600 bin seviyelerinde kaldığını vurgulayan Çekici, faiz indirimlerinin konut satışlarını olumlu etkileyeceğini ifade etti.

BARINMA KRİZİNE BÜTÜNCÜL ÇÖZÜM

Barınma krizinin çözümü için yenilikçi politikalar gerektiğini belirten Çekici, şunları kaydetti:
“Kentsel dönüşümün hızlandırılması ve konut sahipliği oranının yüzde 70 seviyelerine çıkarılması için kamu-özel işbirliği şart. Depreme dayanıklı konut üretimini hızlandırmalı ve barınma krizine kalıcı çözümler geliştirmeliyiz. Türkiye ekonomisinin kalbi olan gayrimenkul sektörü, sağlıklı bir ekonomi için her zaman kritik öneme sahiptir.”

DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Çekici, Türkiye’de depreme karşı acil dönüştürülmesi gereken konut sayısına dikkat çekerek, kamu, özel sektör, STK’lar ve akademik çevrelerin birlikte çalışmasının önemine değindi. Yenilikçi çözümlerle barınma krizinin üstesinden gelinebileceğini vurgulayan Çekici, sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesinin kritik olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN