Göç alan bir marka haline geldik

Göç alan bir marka haline geldik

Türkiye’de sıfır araç fiyatları her geçen gün artıyor. Gelinen noktada pahalı lükse ulaşamayan tüketici bu sefer segment düşürerek daha uygun fiyatlı modelleri seçiyor. Bu konuya dikkat çeken Skoda Genel Müdürü Başar, bu klasmanda müşterilerin yüzde 25’inin daha üst sınıflardan hatta lüks sınıflardan geldiğini vurguladı. Bu yılın kolay bir dönem olmayacağını vurgulayan Başar “Müşterilerimiz diğer markalardan markamıza göç ediyorlar. Bizde ürün gamımızla kitleyi koruyoruz” dedi.

ALİ YILDIRIM | ÇEKYA

Türkiye’de yeni bir otomobil sahibi olmak oldukça zor hale geldi. Kurda yaşanan son birkaç yıllık yükseliş serisi ve bununla birlikte krediye erişimde yaşanan zorluklarla satışların vitesi küçülmeye başladı. 2024 yılıyla birlikte satış rekorları kırılmaya başladı fakat ibre tersine döndü.

Yeni fiyat etiketlerine ulaşamayan tüketici ya elindekini korumaya çalıştı ya da segment küçülttü. Bugün D sedan bir modele sahip olan tüketici aynı otomobili yeniden alamıyor ve sınıf küçültmek zorunda kalıyor. Lüks sınıf özelliklerini sunan modeller de ortaya çıkınca E’den D’ye D’den C’ye geçişler daha da hızlanıyor.

Yeni Skoda Superb’nin Prag’da gerçekleşen lansmanında konuşan Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, bu klasmanda müşterilerin yüzde 25’inin daha üst sınıflardan hatta lüks sınıflardan geldiğini vurguladı. Başar “Önemli bir bölümü zaten geçmişte de Superb kullanan müşterilerin tekrar alımlarını oluşturuyor. Kalan müşterilerde diğer markalardan markamıza göç ediyorlar. Biz diğer markalardan gelenleri güçlü ürünlerimiz ve mutlu eden hizmetlerimizle markamızda tutmaya çalışıyoruz. Herkes açısından bu yıl kolay bir dönem olmayacak.

Otomobil almayı tercih eden ve Skoda’ya yönelen müşterilerimiz açısından bu yıl şartları mümkün olduğunca kolaylaştıracağımız bir dönem olacak. Biz bu politikaya gücümüz yettiğince herhangi ticari bir kaygı duymaksızın devam etmenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü büyüme için önemli bir fırsat yakaladık. Pazar koşullarından bağımsız olarak şartlar ne olursa olsun Skoda Türkiye olarak Yüce Auto olarak bu fırsatı lehimize çevirmek istiyoruz. Bundan sonrada dünyanın neresinden gelirse gelsin tüm rakiplere hoş geldin diyoruz” dedi.

‘ARAÇLARIMIZ SHOWROOM GÖRMEDEN SATILIYOR’

Binek otomobil pazarının 700 bin adetlere doğru gittiğini söyleyen Zafer Başar “Tüm koşullara rağmen biz bu seviyede olacağını öngörüyorduk. Planlamamızı buna göre yaptık. Bu yıl için 45 bin adet satış hedefimiz bulunuyor. Bu çaba için uğraşıyoruz. Şu ana kadar işler planladığımız şekilde seyrediyor. Gayet tempolu ve bayilerimizde minimum stok seviyesinde. Gelen aracın herhangi bir showroom trafiğinde hareket göstermeksizin satıldığını görüyoruz. Müşterilerimizin teveccühü için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEDARİK SORUNUNU ÇÖZDÜK 15 BİN ADET SATARIZ’

Markanın yaşadığı tedarik sorunlarına değinen Zafer Başar “Pandemi dönemi de dahil olmak üzere uzun bir süredir yaşamış olduğumuz üretim alamama dönemi maalesef zaman zaman devam ediyor. Bu sene bunu bir miktar adet anlamında aştığımızı görüyoruz. Superb’le beraber ki bütün ürün sistemimizin omurgası ve amiral gemisi diyebiliriz. Bu sınıfta dominant bir etki oluşturacak gelişiyle beraber. Geçen seneyi bu sınıfta ilk sırada bitirmiştik. Bu senede gelişiyle beraber 12 ila 15 bin adet arasında satış hedefliyoruz” diye konuştu.

PASSAT’IN BOŞLUĞUNU DOLDURACAK

Zafer Başar konuşmalarına şöyle devam etti: “İddialı ve güzel bir fiyat yapısıyla başladık. Şu ana kadar ön talepte çok kısa bir sürede bizi 5 bin 100 adetlere kadar çıkarttı. Bu rakam getireceğimiz sayısının yüzde 30’una tekabül ediyor. Bu araç daha gelmemişken ve kimse görmezken bu talep adetlerini yakaladı. Bu sınıftaki boşluğu büyük bir güçle dolduracağına inanıyoruz. İlk 5 ve büyük bir marka olmak hedefimizden vazgeçmediğimizi açık yüreklilikle söylüyoruz. Şu an toplam pazarda ihtiyaç segmentlerinin yüzde 92’sine hitap eden bir ürün çeşitliliğimiz var.” Uzun bir süredir Türkiye pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşan VW Passat artık sedan karoser seçeneğiyle üretilmiyor. Bu boşluğu Türkiye’de yeni Superb’nin dolduracağı tahmin ediliyor.

3 FARKLI MOTOR SEÇENEĞİ VAR SUNROOF YOK

1kapak-011.jpg

Yeni Skoda Superb Türkiye’de 2 milyon liraya yakın bir başlangıç fiyatıyla satışa sunuluyor. Araç Elite, Premium, Prestige ve L&K Crystal olmak üzere dört donanım seviyesiyle yola çıkacak. Modelde 3 farklı motor seçeneği görev yapacak. 1.5 litrelik benzinli versiyonun mildhybrid seçeneği de olacak. Bu seçenek ailenin diğer markalarından da tanıdık 150 beygir güç ve 250 NM tork üretiyor. 2 litrelik benzinli motor seçeneğinde ise 265 beygirlik bir motora sahip. Birde 2 litrelik dizel seçenek var. Burada da 193 beygir yer alıyor. Büyük hacimli seçenekler sadece 4x4 versiyonuyla pazarda boy gösterecek. 1.5 litrelik TSI mHEV hafif hibrit modelin yakıt tüketimi, 100 kilometrede yalnızca 5,3-5,6 litre olurken Škoda Superb’in 265 beygirlik en güçlü versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 5.6 saniyede tamamlıyor. Yeni versiyonun hiçbir donanımında sunroof bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN