Fitch'ten Türkiye'ye 'dikkat' çağrısı: Yabancı para mevduatı ve KKM bir risk unsuru

Fitch'ten Türkiye'ye 'dikkat' çağrısı: Yabancı para mevduatı ve KKM bir risk unsuru

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışların devam ettiğini ancak bu çıkışların TL yerine yabancı para talebine yol açması durumunda risk oluşturabileceğini belirtti. Kılınç, bankaların yeterli miktarda yabancı para likiditesine sahip olduğunu, ancak hala yüksek seviyede olan yabancı para mevduatının ve Kur Korumalı Mevduat'ın bir risk unsuru olmaya devam ettiğini vurguladı.

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının dış finansman kaynaklı risklerinin azaldığını belirterek, bu durumun Türk bankalarının önümüzdeki dönemde fırsatlara yönelebileceğini gösterdiğini ifade etti. Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Kılınç, özellikle Mayıs 2023'teki genel seçimler sonrasında Türk bankalarının dış finansmana erişiminde önemli bir artış gözlendiğini ve bu durumun dış finansman risklerini azalttığını belirtti.

Kılınç, Türk bankalarının dış finansmana erişiminde çeşitli enstrümanlara başvurduklarını ve özellikle eurobond ihracına başladıklarını kaydetti. Bu süreçte yatırımcıların yeniden Türk bankalarına ilgi gösterdiğini vurgulayan Kılınç, büyük bankaların yanı sıra piyasada daha küçük bankaların da bu trendi takip ettiğini ifade etti. Son bir yılda bankaların sermaye benzeri ihracının yaklaşık 4,6 milyar dolar olduğunu belirten Kılınç, Türk bankalarının artık daha esnek bir pozisyona sahip olduğunu ve fiyatlandırmaya daha fazla odaklanacaklarını dile getirdi.

'YABANCI PARAYA YÖNELİK OLMASI DURUMUNDA HALA RİSK VAR'

Dış finansmana erişimdeki iyileşmenin yanı sıra yabancı para mevduatının hala yüksek seviyede olmasının önemine de değinen Kılınç, bu durumun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat politikasını etkilediğini belirtti. Kılınç, KKM'den çıkışların devam ettiğini ancak bu çıkışların TL yerine yabancı paraya yönelik olması durumunda risk oluşturabileceğini ifade etti.

Bankaların dış finansman ihtiyacındaki azalmanın ve politikalara müdahale risklerinin azalmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Kılınç, bu durumun sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu vurguladı. Bankaların not artışı konusunda ülke notunun önemli bir gösterge olduğunu belirten Kılınç, ülke notundaki potansiyel bir artışın bankalar için olumlu bir gelişme olacağını ifade etti.

Kılınç ayrıca, Türkiye'deki ekonomik büyümenin ilk çeyrekte yüksek seyrettiğini ve resesyon beklentilerinin olmadığını belirtti. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiğini ancak güçlü ilk çeyrek büyümesinin bu tahmini yukarı çekebileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN