FATF Başkanı açıkladı: Türkiye'nin gri listeden çıkışına son adım

FATF Başkanı açıkladı: Türkiye'nin gri listeden çıkışına son adım

Türkiye gri listeden çıkmak için son aşamaya geldi! FATF Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılma yolunda çok önemli adımlar attığını ve Haziran 2024'te yapılacak Genel Kurul'da kararın verileceğini açıkladı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemelerle uluslararası mali sistemdeki konumunu güçlendirme yolunda önemli adımlar attığını belirtti. EKONOMİ gazetesinden Elif Karaca'ya verdiği röportajda Kumar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için gerekli şartları yerine getirme konusunda ciddi bir kararlılık gösterdiğini vurguladı.

2019 yılında yapılan bir değerlendirme sonucu belirlenen eksikliklerin ardından FATF tarafından gri listeye alınan Türkiye, bu durumun üstesinden gelmek için yoğun bir çaba sarf etti. Kumar, Türkiye'nin özellikle yüksek riskli kuruluşların denetiminde insan kaynağını artırması ve kar amacı gütmeyen kuruluşların kötüye kullanılmasını önlemeye yönelik risk temelli yaklaşımları benimsemesi gibi konularda önemli adımlar attığını açıkladı.

HAZİRANDA KARAR VERİLECEK

FATF'nin Şubat 2024 Genel Kurulunda, Türkiye'nin üzerinde anlaşılan eylem planını tamamladığına ve kaydedilen ilerlemenin Haziran 2024'te yapılacak Genel Kurul öncesinde bir saha ziyareti gerektirdiğine karar verildiği belirtildi. Söz konusu ziyarette, FATF uzmanları Türkiye'nin ilerlemesini yerinde değerlendirecek ve bulgularını Genel Kurula sunacak. Kumar, Haziran 2024'teki toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılıp çıkarılmayacağının kararlaştırılacağını ifade etti.

FATF, 1989 yılında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kurulmuş ve kara paranın aklanması ile mücadele eden uluslararası bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin 1991 yılında üye olduğu bu kuruluş, aynı zamanda 2001 yılından bu yana terörün finansmanı ile mücadele görevini de yürütüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN