Ev sahipleri ve kiracılar birbirine düşecek! 20 Bin TL cezası var... Ev sahipleri bu işe yanaşmıyor

Ev sahipleri ve kiracılar birbirine düşecek! 20 Bin TL cezası var... Ev sahipleri bu işe yanaşmıyor

Ev sahibi ve kiracıları birbirine düşürecek karar. Ödeme yöntemleri yeniden güncellendi. Ev sahipleri Kiracıları çıkartmakla tehdit ediyor kiracılar ise ev sahiplerinin gözünün şikayetle korkutuyor. Bu kurala uymayanlar ise 20.000 TL ceza ödeyecek. İşte ev sahipleri ve kiracıları arasındaki büyük tartışma…

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Kira ödemelerini PTT ya da banka aracılığı ile yapmayanlara büyük cezalar geliyor. 2025 yılı başı itibariyle kontratların e-devlet üzerinden yapılacağı belirtilirken piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş fiyatların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alan ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya kalıyor. Ev sahipleri elden ödemeyen kiracıyı zam yapmakla ya da evi boşaltmakla tehdit ediyor. Türkiye genelinde 750.000 tanesi İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyondan fazla boş konut bulunmaktadır. Bu dairelerin bir kısmı boş görünse de asıl nedeninin kontrat yapılmaması olduğu belirtiliyor.

MAHKEMEYE BAŞVURU YAPABİLECEK

Çıkan karar sonrasında ev sahibine dava açmak isteyen vatandaşların sayısının arttığını belirten Avukat Ercan Aslan, kontratsız ve elden ödeme şeklinde gelir sağlayan ev sahibinin çok fazla olduğuna dikkat çekti. Ev sahipleri kira kontratı yapmayı reddederken birçoğu kirayı elden almak istiyor. Bu durumun vergi dairesine bildirilebileceğini ifade eden Aslan, kiracıların mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmesi gerektiğinin altını çizdi. Aslan, “Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir” dedi.

ev-sahibi-kiraci-2.jpg

ELDEN ÖDEME TALEP EDİLİYOR

Bazı ev sahiplerinin kiracılardan bir kısmını elden bir kısmını ise bankadan yatırması talebinde bulunduğu da ortaya çıktı. Emlak işiyle uğraşan Murat Gözüpek, kira fiyatlarının son 2 yıl içerisinde %200'ün üzerinde arttığını belirtti. Bu durumun ev sahipleri açısından büyük bir vergi anlamına geldiğini dile getiren Gözüpek, kira geliri arttıkça vergi diliminin de yükseldiğine dikkat çekti.

konut-kira-satis.jpg

Genelleme yapmanın doğru olmadığını belirten Gözüpek, bir kısım tarafların kirayı parça parça aldığını söyledi. Gözüpek, “Bir kısmını bankaya bir kısmını nakit tahsil ediyor. Kontrat da bankadan tahsil ettiği kısım üzerinden yapılıyor. Kiracı bunu kabul ediyor çünkü başka şansı yok. Özellikle eski kiracı ise, yeni bir eve çıkmak çok maliyetli. Burada da bir vergi kaçakçılığı var” açıklamalarında bulundu.

YÜKSEK CEZALAR GELİYOR

Konut veya iş yerlerini kiraya veren kişiler ve kiralayanların kira bedellerinin elden ödemesine karşılık alınan önlemler ile birlikte büyük cezalar getiriliyor. Ödeme işlemlerinin banka şubeleri ya da PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilirken uymayanlara işlemi alınan konu tutarının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza mükellefiyeti durumu doğrultusunda 20.000, 10.000 ve 5000 TL'den az olmayacak ceza rakamları belirlendi. Takvim yılı içerisinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamda en çok 20 milyon TL'yi bulacağı belirtildi. Uygulamanın 2025 yılının başında uygulanmaya başlaması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN