Fahiş kira artışları ile ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Kiraya zam yapan ev sahiplerine yüklü cezalar geliyor. Bakanlıklar fahiş kira artışları ile ilgili yeni yaptırımları açıkladı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
Enflasyon, hayat pahalılığı Türk Lirası’ndaki değer kaybı derken ekonomik krizde kapıya dayandı. Krizin etkisiyle birlikte büyük şehirlerdeki kira fiyatları da bir anda tavan yaptı. Son bir yılda 1000 TL olan kira fiyatları şimdilerde 4000 TL'nin üzerinde görülüyor. Bunlara ek olarak zam yapan ev sahiplerine de artık geçit verilmeyecek. Ev sahipleri ve emlakçıların yaptığı fırsatçılık nedeniyle ortaya çıkan fahiş kiralar için yeni bir açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlıkların açıklaması sonrasında ev sahiplerine yeni yaptırım uygulanacağı duyuruldu. Fahiş kira uygulaması yapan ev sahiplerine yüklü cezalar geliyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
FAHİŞ KİRALARA GEÇİT YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlıklar tarafından yapılan açıklamalar sonrasında fahiş kiraları için yeni bir yaptırım uygulanacağı duyuruldu. %25'lik kira artışını geçen ev sahiplerinin dava edilmesi gerektiği belirtilirken hapis ve para cezası uygulanacağı belirtildi.
Yüksek kira artışlarının vatandaşlar üzerinde olumsuz etkileri devam ederken kira harcamalarının düşürülmesi amacıyla Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları yeni adımlar atmaya başladı. 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında konut fiyatlarına yapılan kira artışlarının %25'i geçemeyeceği belirtildi. Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ya da para cezası uygulanacak.
SEÇİM ÖNCESİ SEÇMENE MÜJDE
AK Parti seçim öncesinde manifesto çalışmalarına devam ediyor. Sosyal ekonomik koşulların iyileştirilmesine yönelik yeni bir adım atılırken kira desteği üzerinde çalışmalar devam ediyor. Büyük şehirlerde memurlar için il ve ilçe bazında kira katkısı verileceği duyurulurken kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin de bu ödemelerden yararlanacak aktarıldı. Ortalama bir kira ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirildiğinde geçinme endeksinin oluşturulacağının altı çizildi.
1 TEMMUZ'DA SONA ERİYOR
İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarlarının değerlendirileceği ve yaşamın daha çok kolaylaştırılacağı aktarıldığı. Konut kiralarında %25 sınırının düzenlenmesi için geçerli olan sürenin 1 Temmuz'da sona ereceği duyurulduğu. 2022 yılı Haziran ayında uygulamaya başlanan düzenlemenin bir yıl daha uzatılması bekleniyor.
Belirlenen tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde %25'lik sınır uygulamasının zorunlu olduğu belirtilerek 5 yıl geçen sözleşmeleri de kapsadığı ifade edildi. 1 Temmuz öncesinde ya da sonrasında 5 yılı dolduran ev sahibi kiracıyla anlaşamaması durumunda kira tespit davası açarak hakkına sahip çıkabilmektedir. 5 yılın altındaki kira sözleşmelerinde ise kira tespit davası açmak mümkün değildir.
KİRA ARTIŞLARI FRENLENDİ
Yapılan kira artışlarına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor. Diğer bakanlıkların da katkıları ile yapılan çalışmalar doğrultusunda düzenlemede "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışılıyor.
Taşınmazların yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkat alınarak bölge değerlendirilmesi yapılacağı vurgulandı. Devam eden kiracı ve ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren arabulucuya gidilmesinin zorunlu olduğu ifade edildi. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamının önce arabulucuya gitmek zorunda olduğu belirtilirken daha sonra dava açılabileceği aktarıldı.
Açılan dava kapsamında kira bedelinin %25 sınırı uygulanmadan belirlenmektedir. Kira bedeli belirlenirken TÜFE’deki 12 aylık ortalamaya göre bir değişim oranı ortaya çıkıyor. Kiralarda konutun emsal bedeli esas alınırken ev sahibinin 10 yıllık süresinin sonunda sürekli kira sözleşmesinin bitiminden en az 3 ay önce bildirim yapmasının zorunlu olduğu aktarıldı.