Enerji bağımsızlığı için kritik adım: ABD'den Türk enerji sektörüne tarihinin en büyük kredisi

Enerji bağımsızlığı için kritik adım: ABD'den Türk enerji sektörüne tarihinin en büyük kredisi

ABD, Türk enerji sektörüne verilen en büyük doğrudan krediyi duyurdu. ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kuruluşu (DFC) 750 MW'lık yeşil enerji üretiminin finansmanı için Enerjisa Enerji Üretim Şirketi'ne 350 milyon dolarlık kredi verdi.

ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kuruluşu (DFC), Türkiye’de enerji sektörüne yönelik bugüne kadarki en büyük doğrudan kredi desteğini açıkladı. DFC, Türkiye’nin batısında Aydın, Balıkesir ve Çanakkale illerinde kurulacak 750 megavat (MW) kapasiteli rüzgâr enerji santrallerinin geliştirilmesi, inşası ve işletilmesi için Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’ye (Enerjisa) 350 milyon dolarlık kredi sağlayacak. Bu dev yatırım, Türkiye'nin enerji geçişini hızlandırma ve ülkenin yeşil enerji kapasitesini artırma hedeflerine büyük bir katkı sunacak.

Bu projeyle, Türkiye'nin rüzgâr enerjisinden yıllık yaklaşık 2,51 teravat-saatlik (TWh) enerji üretmesi bekleniyor. ABD ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendiren bu yatırım, aynı zamanda Türkiye’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

DFC: “ENERJİ GÜVENLİĞİNDE YENİ BİR MODEL”

DFC CEO Yardımcısı Biswal, bu projeyi bir dönüm noktası olarak nitelendirerek şunları söyledi: “Bu proje, enerji geçişini hızlandırmak için bir model teşkil ediyor. DFC, Türkiye’de temiz enerji altyapısının büyümesine kararlı bir şekilde destek veriyor ve bu projeyle enerji güvenliği ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ileriye taşıyoruz.”

ENERJİSA: “NET SIFIR EMİSYON HEDEFİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler de projeyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin net sıfır emisyon vizyonuna vurgu yaparak, “Enerjisa Üretim olarak yenilenebilir enerji dönüşümünde öncü olma hedefine doğru her adımımızı çevreye ve topluma dair sorumluluklarımızın bilinciyle atıyoruz. Bu yatırım, ülkemizin enerji güvenliğini koruma ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme yolunda önemli bir katkı sağlayacak,” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN KRİTİK ADIM

Proje, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırmayı ve ülkenin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini hedefliyor. Aynı zamanda, Türkiye'nin enerji üretiminde daha sürdürülebilir bir modele geçiş yapmasını destekleyecek olan bu proje, dekarbonizasyon sürecine de büyük katkıda bulunacak.

DFC'nin Türkiye’de gerçekleştirdiği bu yatırım, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın derinleştiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Türkiye, DFC’nin yatırım portföyünde önemli bir yer tutarken, kurumun Türkiye’de enerji ve diğer kritik sektörlere bugüne kadar 1,6 milyar doların üzerinde yatırım yaptığı bildiriliyor.

Bu yatırım aynı zamanda, 2023 yılında deprem sonrası toparlanma sürecini desteklemek amacıyla Şekerbank’a verilen 100 milyon dolarlık krediyle de paralellik taşıyor ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik geniş çaplı ekonomik desteğinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN