Elektrikli otomobiller işte bu yüzden değer kaybediyor!

Elektrikli otomobiller işte bu yüzden değer kaybediyor!

Elektrikli otomobiller her geçen gün artsa da birçok kullanıcı hala içten yanmalı otomobil dönemindeki beklentilerle bu yeni teknolojilere yaklaşıyor. Elektrikli otomobillerin ikinci elde yaşayacağı değer kaybı, teknolojinin yeni olmasıyla beraber gerçek değerinin üzerinde satışa çıkan otomobiller ve daha birçok konuda kullanıcıların bakış açılarını ve hayallerini değiştirmeleri gerekiyor. Çünkü kurallar bu gelişmelerle beraber değişiyor.

BARAN BEKİ

Elektrikli otomobillerin ülkemizde hızla artmasıyla (aynı diğer ülkelerde olduğu gibi) hayal ürünü olan beklentilerin bazıları yavaştan asıl yerlerini bulmaya başladı. Forbes, Wall Street Journal, Consumer Reports ve Bloomberg gibi pek çok haber kanalına otomobiller hakkında analizler sunan iSeeCars'ın sitesine baktığımızda premium bir EV olan Tesla Model S'in %60, BMW i4'ün %63,7, Hyundai IONIQ 6 %56,6, Mercedes EQS %70,5 ve daha birçok otomobilin Resale Value denilen yeniden satış değerinde düşüşler görüyoruz. Lakin, bu düşüşleri aslında 2 farklı açıdan değerlendirmemiz gerekiyor.

YENİ MODELLERİN PABUCU HEMEN DAMA ATILIYOR

İlk olarak iyi haberi verelim. En çok değer kaybeden premium EV'lerde başı çeken modellerden olan Mercedes EQ(S,E...) serilerinde yeniden satış değerinde %70'leri bulan düşüşler görüyoruz. İlk başta bu değer çok göz korkutucu gelse de aslında bu modellerin içten yanmalı muadillerine baktığımızda da düşüşlerin yakın olduğunu (Mercedes burada fazladan değer kaybıyla istisna) görüyoruz. Fakat o muadil modellerde bataryalar aracın fiyatının büyük bir kısmını kaplamıyor ve ilk çıktığında göz bebeği olan otomobilin arkasına 1 yıl geçmeden 5 yeni model daha tanıtılınca pabucu dama atılmıyor.

Günümüzde her otomobil 10 yılın sonunda aslında oldukça değer kaybediyor. Elektrikli otomobillerin son dönemlerde daha da artmasıyla bazı kişiler bu otomobillerin değer kaybetmeyeceğinde veya araçların eskimeyeceğinde ısrarcı olsa da bunun gerçekleşmesi şartlarda büyük bir değişiklik olmaması durumunda hayal ürününden başka bir şey değil.

mercedes-eqe.jpg

3 AYLIK KULLANIMDA İNANILMAZ DEĞER KAYBI

TopGear geçtiğimiz gün paylaştığı haberinde değer kaybında rekortmen serilerden olan EQ'lardan EQE 300 modelini uzun dönem teste aldığını ve test sonucunda aracın ne kadar değer kaybettiğini yazdı. Aracı teste alan Ollie Marriage, testin ardından Mercedes EQE'nin yeni model bir E Serisi ile takasta ne kadar edeceğini merak etti. Mercedes EQE 300'ün Premium Plus opsiyonlarıyla beraber liste fiyatının 86 bin 345 pound olduğunu belirten Marriage, 4 bin 500 mil (7.242km) ve 3 ayın ardından Mercedes'i aradı. Mercedes'in 3 ay kullanılan ve 4 bin 500 mil yapan bu otomobile verdiği teklif 45 bin pound olurken yapabilecekleri en iyi teklifin ise 47 ila 49 bin pound arasını bulabileceğini belirtti. Unutmayın, bu otomobil yeni bir E Serisi, yani fiyat olarak kendisinden daha ucuz bir otomobil ile takas edilecekti.

"KAN GÖLÜ"

Premium EV pazarında otomobillerin korkunç bir şekilde değer kaybettiğine de değinen Marriage, bunun adeta bir "kan gölü" olduğunu söyledi. Çünkü Mercedes EQE günde neredeyse 500 pound değer kaybetmişti. Yüksek elektrik fiyatlarının da etkisiyle 4 bin 500 mil boyunca elektriğe 823.01 pound harcayan Marriage, bunun 14.7 litre (34.7mpg) yakan bir içten yanmalı otomobilden farkı olmadığını söyledi.

tesla-model-3-performance.jpg

"ELİMİZDE ERİYOR"

Bir başka örnek, Japonic adlı YouTube kanalının sahibi olan Ömer Faruk Akbaba, veda videosunda şirket aracı olarak almış olduğu Tesla Model 3 Performance aracından çok büyük zarar ettiğini söyledi, kendisi Hollanda'da yaşıyor. 1,5 yılda 22 bin kilometre yaptığını, otomobilin ağırlığına ve çabuk hızlanmasına dikkat etmediği için bu süreçte aracının sadece lastik masrafı çıkardığını söyledi. Ancak, 57 bin 500 euro'ya aldığı otomobilini ise 22 bin kilometre ve 1,5 yılın ardından, takasta ancak 28 ila 29 bin euroya sayılabileceğini söyledi. Kullanıcıların gaza basınca para yakmadığı için elektrikli otomobillerin maliyetsiz olduğunu düşündüğünü söylerken diğer taraftan da otomobilin değer kaybına "elimizde eriyor" diyerek dikkat çekti.

NEDEN DEĞER KAYBEDİYORLAR?

Peki bu otomobillere neler oluyor, neden değer kaybediyorlar? Bunun altında yatan başlıca sebep (ekonominin de etkisiyle) özellikle de premium elektrikli otomobillerin ilk tanıtıldıklarında çok pahalı olması. Bu otomobiller genelde ilk çıktıklarında en yeni teknolojileri kullanıyorlar ve zaman geçtikçe bu teknolojiler normal otomobillerde çok daha makul fiyatlara geliyor. Yani, otomobiller ilk tanıtıldığında gerçek değerlerinin üzerinde satılıyor ve üzerine 10 yıl içerisinde kaybedeceği değer kaybıyla beraber bir de batarya değerinin düşüşü ekleniyor, son teknoloji diye aldığınız teknoloji ise yavaşça tarihe karışıyor.

Verdiğimiz örnekler şu an için Avrupa ülkelerinden örnekler olsa da ülkemizde de (normalde de olması gerektiği gibi) otomobilin artık bir yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla beraber benzer rakamları göreceğiz. Buna en yakın örnek ülkemize özel olarak getirilen kısılmış Tesla Model Y'nin aynı zamanda abilerinin de fiyatını etkilemesi gösterilebilir.

ÇÖP OLMAYACAKLAR AMA...

10 yıl içerisinde bu otomobiller elbette ki çöp olmayacak fakat Sıfır emisyon, sıfır talep: Kimse kullanılmış elektrikli araç istemiyor çünkü... haberimizde de belirttiğimiz gibi teknolojinin ilerlemesi ile birçok şey gelişiyor ve 10 yıl önce aldığınız otomobil milyon dolarlık bir hiper otomobil de olsa 10 yılın sonunda o otomobilde bulunan belli başlı özelliklere ortalama bir aile otomobili de sahip oluyor.

Kimi kullanıcıların batarya yangını endişeleri, araçta kilitli kalma gibi normal şartlarda olmayacak endişelerini pas geçtiğimizde görüyoruz ki bu otomobillerin ihtiyacı olan şey aslında zaman. Günümüzde elektrikli otomobiller her kullanıcıya hitap etmiyor. Kimi kullanıcılar araçların çok ağır olduğunu, kimisi uzun yolculuklarında mola vermek istemediğini veya başka sebeplerinden ötürü endişeleniyor.

audi-a6-e-tron-concept.jpg

Zamanla bu otomobiller diyet yapacak, gelişen teknolojiyle beraber menzil endişeleri tarihe karışacak ancak beraberinde de yeni kuralları getirecekler. Otomobil yatırım aracı olmayacak, giderek birbirlerine daha çok benzeyecekler, üretim maliyetlerini düşürüp kar marjını arttırmak için otomobillerde tekdüze üretime gidilecek ve abonelik sistemi kullanılacak ve daha kim bilir neler gelecek.

"BAZI MODELLER TARİH OLACAK"

Audi CEO'su Gernot Döllner'in de dediği gibi gelecekte içten yanmalılardan alıştığımız bazı modellerin kaybolduğunu göreceğiz ve elektrikli otomobillerin sunduğu altyapılar sayesinde artık araçların opsiyonlu bir şekilde üretilip bu opsiyonların aylık abonelikler ile satılacağına tanık olacağız. BMW zaten buna başladı bile.

Elektrikli otomobiller hakkındaki mevcut bilgilerimize göre, geleceğin içten yanmalı otomobillerden oluşmayacağından kesinlikle eminiz. Fakat, sadece elektrikli otomobillerin de bu yükün altından kalkabilecek durumda olmadığından da eminiz çünkü mevcut bilgilerimize göre dünyada herkese yetecek kadar elektrikli otomobili üretecek kaynağımız yok. Teknolojinin kusursuzlaşması ile beraber farklı alternatifler ile elektrikli otomobillerin birleşeceğini düşünmek en iyimser tahmin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN