Elektrikli araç sahiplerine gizli zam şoku! Yakında yürürlüğe giriyor

Elektrikli araç sahiplerine gizli zam şoku! Yakında yürürlüğe giriyor

Son zamanlarda otomotiv piyasasının odak noktası haline gelen elektrikli araçlarda yeni bir dönem başlıyor. Bu haber elektrikli araç sahiplerini şaşkına çevirecek. İşte konuya ilişkin detaylar…

Elektrikli araçlarla ilgili devrim niteliğinde teşviklere rağmen, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek yeni EPDK düzenlemesi, elektrikli araç sahiplerinin düşük maliyetli evde şarj avantajını sona erdirebilir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) "Son Kaynak Tedarik Tarifesi" kapsamında yıllık 5 bin kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen konutların sübvansiyonlu elektrik hakkı kaldırılacak. Bu düzenlemeyle, elektrikli araçlarını evde şarj eden kullanıcılar, 2025 itibarıyla yüksek faturalara hazırlıklı olmalı.

yeni-proje-11.jpg

EVDE ŞARJ ARTIK AVANTAJLI OLMAYABİLİR

EPDK’nın yeni düzenlemesi, yüksek elektrik tüketimi olan abonelere kademeli fiyatlandırma modeli uygulayarak, bu abonelerin serbest piyasa fiyatlarına geçmesini öngörüyor. Bu durum, özellikle elektrikli araç sahiplerini etkileyecek. İçten yanmalı motorlu araçlara kıyasla çok daha düşük bir maliyetle araçlarını şarj edebilen elektrikli araç sahipleri, bu değişiklikle beklenmedik bir şekilde yüksek fatura riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Elektrikli araç sahipleri, bugüne kadar yaklaşık 12 kuruşa 1 km yol katedebiliyorken, yeni düzenleme ile bu avantajlarını kaybedebilirler. Artık tedarikçisini kendisi belirlemek ve elektriğini serbest piyasa maliyetlerinden almak zorunda kalacak bu kullanıcıların, km başına maliyetleri hissedilir şekilde artacak.

yeni-proje-12.jpg

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ÇEVRESEL AVANTAJLARI GÖLGELENİYOR MU?

Türkiye’de emisyonları azaltma amacıyla yapılan elektrikli araç teşvikleri, bu yeni düzenleme ile zayıflayabilir. Elektrikli araç kullanmanın çevresel avantajları, maliyetlerin artmasıyla kullanıcılar için daha az cazip hale gelebilir. Evde şarjın avantajlı olduğu dönemin kapanması, elektrikli araç sahiplerini şarj istasyonlarına yönlendirse de, dış şarj maliyetleri ev şarjına göre genellikle daha yüksek.

REGÜLASYON BELİRSİZLİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ SAHİPLERİNİ ZORLUYOR

Son düzenleme, Türkiye’de elektrikli araç sahiplerinin regülasyon belirsizliğiyle yüzleştiği bir döneme işaret ediyor. Araç sahipleri, hem evde hem de dışarıda şarj maliyetlerini kontrol etmekte zorlanabilir. EPDK’nın yeni kararının elektrikli araç sahiplerini nasıl etkileyeceği ve bu kullanıcıların enerji maliyetlerine uzun vadede nasıl yansıyacağı merak konusu.

yeni-proje-13.jpg

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAHİPLERİ NE YAPMALI?

2025’te yürürlüğe girecek düzenleme sonrası elektrikli araç sahipleri, enerji maliyetlerini yönetmek için yeni stratejiler aramak zorunda kalabilir. Elektrikli araç şarj noktalarını tercih etmek ya da maliyet avantajını koruyacak diğer seçenekleri araştırmak, yeni düzenlemenin etkilerini hafifletebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN