Elektrik tesisatı evlerde ve iş yerlerinde güvenli şekilde enerji dağıtımının sağlanması için büyük bir öneme sahip. Bu nedenle hem bireylerin hem mekân içerisindeki elektronik cihazların korunması için güvenli bir elektrik tesisatı oluşturmak gerekiyor. Peki, güvenli bir elektrik tesisatı nasıl oluşturulur? Bu süreçte dikkat etmeniz gereken detayları gelin, birlikte inceleyelim.
Elektrik tesisatı oluşturmadan önce ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Hangi cihazların, aksesuarların kullanılacağı, tesisatın ne kadar geniş bir alana elektrik sağlayacağı gibi detaylar bu anlamda oldukça önemlidir.
Planlama aşamasında ana dağıtım panosunun, prizlerin, anahtarların yerlerinin ve bağlantı biçimlerinin belirlenmesi de gerekir. Kurulum sürecinden önce kullanılacak elektrik aksesuarlarının şebeke değerlerine uygunluğu kontrol edilebilir. Ayrıca söz konusu aksesuarların gerekli güvenlik özelliklerine ve kalite standartlarına uygunluğu da önemli bir detaydır.
Uzman Desteği
Elektrik tesisatı kurulumunun mutlaka elektrik tesisatı konusunda uzmanlaşmış bir elektrik mühendisi veya sertifikalı elektrik tesisatçısı tarafından yapılması gerekir. Kurulum sırasında yerel elektrik kurallarına ve standartlarına uyulması önemlidir. Bunun yanı sıra iş güvenliği tedbirlerine uygun hareket edilmesi de hayati önem taşır.
Doğru ve Kaliteli Ürün Seçimi
Güvenli bir elektrik tesisatı oluşturmanın bir diğer adımı doğru ürün seçimidir. Bir elektrik tesisatı için önemli ürünlerin başında şalt malzemeleri gelir. Elektrik tesisatının korunmasını ve kontrol edilmesini sağlayan bu malzemelerin içerisinde sigorta kutusu, kompakt şalter, kaçak akım rölesi gibi otomatik sigorta ürünleri yer alır.
Şalt grubu ürünleri birbirinden farklı işlevlere sahiptir. Elektrik tesisatı oluştururken hangi ürüne ihtiyaç duyacağınızı belirlemek için şalt grubu ürünlerinin ne işe yaradığını bilmeniz gerekir:
- Sigorta kutuları devre elemanlarını içerisinde barındıran kutudur. Genellikle bodrum katlarda ya da apartman, daire girişinde yer alan sigorta kutuları elektriğin tek bir noktadan kumanda edilmesini sağlar. Kutunun içerisinde çok sayıda kablo ve devre elemanı yer alır. Bu kutular içindeki devre elemanlarının olumsuz dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur. Güvenli bir elektrik tesisatı kurabilmek için kaliteli bir sigorta kutusuna sahip olmakta fayda vardır.
- Yangın korumalı kompakt şalterler özellikle yüksek elektrik akımının geçtiği devrelerde tesisat güvenliğini artırmak için kullanılabilir. Bu ürünler özel mekanizmaları sayesinde yüksek akımı algıladıklarında otomatik olarak şalterin kapanmasını sağlar ve böylece yangın riskini azaltabilir.
- Kaçak akım röleleri elektrik tesisatının içerisinde ortaya çıkabilecek kaçak akımları algılayarak yangın ya da elektrik çarpması gibi durumların önüne geçebilir. Kaçak akım koruma anahtarı olarak da bilinen bu ürünler, güç kaynağından gelen elektriği hızlıca kesebilir.
- Otomatik sigortalar elektronik cihazları ve kullanıcıları korur. Akımın dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan kesilmesini sağlar ve kısa devre, aşırı akım gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
- Güvenli elektrik tesisatı oluşturmak için anahtar priz seçimi de oldukça önemlidir. Anahtar prizler elektrik devresindeki akımı açıp kapatmaya veya bu akımın iletkenden başka bir iletkene yönlendirilmesine yardımcı olur. Özellikle topraklı prizler kullanmak güvenlik açısından büyük önem taşır.
- Çok sayıda elektronik cihazın bulunduğu alanlar için kaliteli grup prizler tercih edilebilir.
Yaşam ve çalışma alanlarında ihtiyaç duyabileceğiniz güvenli ve kaliteli elektrik tesisatı ürünlerini Günsan Elektrik bir araya getiriyor. Akım korumalı şalterlerden topraklı prizlere, otomatik sigortalardan şalt grubu ürünlerine kadar pek çok seçeneğe Günsan Elektrik güvencesiyle sahip olabilirsiniz.