Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevinden istifasının ardından ekonomi dünyasından çeşitli tepkiler geldi. Ekonomistler, Erkan'ın istifasının Merkez Bankası'nın politikaları ve Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını, aksine kurumun daha da güçlenebileceğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sürpriz istifası sonrası ekonomi dünyasından önemli isimler tepkilerini ve değerlendirmelerini paylaştı. İstifanın ardından ekonomi çevrelerinde bir dizi yorum yapıldı.
Prof. Dr. Selva Demiralp, bu başkan değişiminin kişisel sebeplerden kaynaklandığını ve para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediğini belirtti. Demiralp, son dönemde yıpranan merkez bankası kredibilitesinin onarılmasına vesile olabileceğini ifade etti.
Son üç merkez bankası başkanının değişimi para politikasında U-dönüşlerinden kaynaklandığı için finansal sonuçları ağır olmuştu.
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) February 2, 2024
Bu seferki başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor olup para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediği için finansal piyasalarda…
İris Cibre, "Herkes sakin olsun. Aslolan programdır, kişiler değil," diyerek, Mehmet Şimşek'in görevde kalması ve Osman Cevdet Akçay'ın etkin rolünün devamı halinde sorun olmayacağını vurguladı.
Herkes sakin olsun
— İris Cibre ???? (@iriscibre) February 2, 2024
Aslolan programdır, kişiler değil
Gaye Erkan'ın, artık saygınlığını yitirmiş, ekip tarafından destek göremeyecek bir konuma geldiğinden, istifa dışında çıkar yolu kalmamıştı
Şimşek görevde kaldığı sürece sorun yok, MB yi de asıl yöneten Akçay dı
Sakin! https://t.co/eUGiLhyJIz
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Akçay'ın Merkez Bankası Başkanı olması durumunda politikaların daha iyi bir şekilde devam edeceğine işaret etti ve "Ülke için çok iyi olur," dedi.
Eğer defalarca yazdığım isim (Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Umarım ama ülkem için gerçekten umarım Cevdet Hocayı yaparlar….
— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) February 2, 2024
Erkin Şahinöz ve Prof. Dr. Hakan Kara gibi isimler de istifanın piyasa etkisine dair endişelerin gereksiz olduğunu, mevcut politikaya devam edileceğinin sinyallerinin verildiğini ve kurumsal açıdan bu olayın özelinde olumsuz bir etkisinin beklenmediğini dile getirdi.
Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 2, 2024
Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum.
Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir. https://t.co/g8W7X94wr5
İstifanın olumsuz etkisi sınırlı olur.
— Erkin Şahinöz (@ErkinSahinoz) February 2, 2024
1. İstifanın “şahsi nedenlerden” olduğu biliniyor.
2. Mehmet Şimşek “önerim doğrultusunda atanacak…” diyerek yeni başkanın belli olduğunu ve mevcut politikaya devam edileceğinin sinyalini veriyor.
Yeni başkan belli. Piyasa etkisi sınırlı.
Hafize Gaye Erkan'ın, babasının Merkez Bankası yönetimindeki etkili rolü ve sonrasında 'itibar suikastı' iddiaları nedeniyle istifa kararı alması, ekonomi çevrelerinde geniş yankı buldu. Ancak ekonomistlerin genel kanısı, bu gelişmenin Merkez Bankası'nın güçlenmesine ve kredibilitesinin artmasına katkı sağlayabileceği yönünde.