TÜİK’e göre Mart 2025’te yıllık enflasyon yüzde 38,10 oldu. ENAG ise aynı dönemde oranı yüzde 75,20 olarak açıkladı. 19 Mart sonrası olayların bu ayki enflasyona yansımasının düşük olduğunu belirten İris Cibre “Nisanda bir çuval incirin berbat edildiğini göreceğiz” dedi. Cibre, Merkez’in yıl sonu beklentisini revize etmesi gerekeceğini de söyledi. Şenol Babuşcu ise “ENAG ile TÜİK arasındaki fark yıllıkta 2 katına ulaştı” sözleriyle veri uyuşmazlığına dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,46 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 38,10 oldu.
Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 3,91, yıllık ise yüzde 75,20 olarak hesapladı.
İTO'nun verilerine göre, aylık yüzde 3,79; yıllık bazda ise yüzde 46,23 oranında arttı.
TÜİK duyurdu: Mart ayı enflasyonu belli oldu
Açıklanan verilerin ardından ekonomistlerden ilk yorumlar geldi.
'NİSANDA BİR ÇUVAL İNCİRİN BERBAT EDİLDİĞİNİ GÖRECEĞİZ'
Ekonomist İris Cibre, mart ayı verilerinin Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefi olan yüzde 24 seviyesine ulaşmak açısından yetersiz olduğunu belirtti. “Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefi olan 24’e ulaşmak için aylık ortalama yüzde 1,33 enflasyon gelmeli” diyen Cibre, mart ayında çekirdek enflasyonda düşüş gözlemlendiğini ancak gıda kalemindeki artışın dikkat çekici olduğunu vurguladı.
“Ramazan etkisi söz konusu. Fakat bu etkinin yüksek olması, hele işlenmiş yüzde 10 ve taze meyve-sebze yüzde 16 aylık artışı, gıda tarafında sürekli uyardığımız üzere sorun yaşadığımızın ispatı bence” ifadelerini kullandı. 19 Mart sonrası gelişmelerin bu döneme yansımasının sınırlı kaldığını belirten Cibre, esas etkinin nisan ayında hissedileceğini belirtti: “Asıl nisanda göreceğiz olanların etkisini. Enflasyon raporunda Merkez’in sene sonu beklentisini revize etmesi gerekecek.”
Martta (daha olayların etkisinin görülmediği ay) enflasyon eğilimi çekirdek kalemlerde düşerken, gıda hala kontrol altına alınamadı; 4.94%
— İris Cibre ???? (@iriscibre) April 3, 2025
Ramazan etkisi söz konusu. Fakat, bu etkinin yüksek olması, hele işlenmiş 10% ve taze meyve sebze 16% aylık, gıda tarafında sürekli… pic.twitter.com/9ls29COZ1C
'ENAG İLE TÜİK ARASINDAKİ FARK YILLIKTA 2 KATINA ULAŞTI'
Ekonomist Şenol Babuşcu ise kurumlar arasındaki farklara dikkat çekti. “2025 yılı 3 aylık kümülatif enflasyonda ENAG ve TÜİK arasındaki fark yüzde 6,16 seviyesinde gerçekleşti” dedi. Babuşcu’ya göre, yıllık enflasyonda ENAG ile TÜİK arasındaki fark iki katına ulaşmış durumda.
Enflasyon hesaplamalarında ENAG ile TÜİK arasındaki FARK YILLIKTA 2 katına ulaştı. pic.twitter.com/vYkoySyLw4
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) April 3, 2025
NİSAN'DA ÇOK DAHA YÜKSEK BİR ORAN BİZİ BEKLİYOR
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş da TÜFE artışının kendi tahminiyle uyumlu olduğunu belirterek, “Mart enflasyonu tahminlerle uyumlu. (Benim tahminim yüzde 2,5’ti.) Ancak nisan ayında çok daha yüksek bir oran bizi bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Mart enflasyonu tahminlerle uyumlu. (Benim tahminim yüzde 2,5'ti.)
— Alaattin Aktaş (@Alaattin_Aktas) April 3, 2025
Ancak nisan ayında çok daha yüksek bir oran bizi bekliyor.
'BU YÖNETİM ENFLASYONLA MÜCADELEDE BAŞARISIZ'
Finans uzmanı Tunç Şatıroğlu ise TÜİK’in veri şeffaflığına ilişkin mahkeme kararını hatırlatarak, “Mahkemenin ‘ortalama fiyatları açıkla’ kararına uymayan TÜİK’in enflasyon verilerine göre enflasyon, Hafize Gaye Erkan’ın göreve geldiği zamanki seviyeye aylar sonra geri geldi” dedi. Para politikasına ilişkin eleştirilerini sürdüren Şatıroğlu, “Veriler, kademeli faiz artışı şeklindeki para politikasının yanlış olduğunu ve bunu destekleyenlerin de yanıldığını göstermiş oldu. Bu yönetim enflasyonla mücadelede başarısızdır” ifadelerini kullandı.
Mahkemenin "ortalama fiyatları açıkla" kararına uymayan TÜİK'in enflasyon verilerine göre enflasyon Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldiği zamanki seviyeye aylar sonra geri geldi.
— Tunç Şatıroğlu (@TuncSatiroglu) April 3, 2025
Veriler kademeli faiz artışı şeklindeki para politikasının yanlış olduğunu ve bunu destekleyenlerin… pic.twitter.com/lTPiDkCAtj
Ekonomist Murat Sagman ise açıklanan TÜİK verilerine ilişkin, “TÜİK Mart 2025 enflasyonunu aylık yüzde 2,46, yıllık yüzde 38,10 olarak açıklamayı uygun buldu. Böylece TÜİK’e göre enflasyon aylık ve yıllık bazda düşmeye devam etti” dedi. Sagman, ENAG ve İTO’nun açıklamalarıyla TÜİK arasında belirgin bir fark olduğunu da vurguladı.
TÜİK Mart 2025 enflasyonunu aylık yüzde 2,46 yıllık yüzde 38,10 olarak açıklamayı uygun buldu. Böylece TÜİK’e göre enflasyon aylık ve yıllık bazda düşmeye devam etti. ENAG Mart 2025 enflasyonu aylık yüzde 3,91 yıllık yüzde 75,20 olarak açıkladı. İTO ise enflasyonu aylık yüzde…
— Murat Sagman (@muratsagman) April 3, 2025
Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü enflasyon hedefi yüzde 24 seviyesinde bulunuyor. Ancak açıklanan mart ayı verileri, bu hedefe ulaşmanın zorlaşabileceğine işaret ediyor.
bizde öyle bir muhalefet var ki yeter ki tayyip gitsin gerekirse ülke baştan sona yansın diyor
Yanıtla (3) (16)ülke yıllardır yanıyor, dünyanın hiç bir iktidarında olmayan yetkiler bir kişiye verilmiş, hala başkası suçlu değil mi? allah biraz vicdan versin, utanma duygusu versin.
Yanıtla (4) (1)Tek kişiymiş yahu millet seçti beğenmez gönderir öyle boykotla sokakla olmaz dünyada nerede var mı azıcık araştır.
Yanıtla (0) (0)Ne mutlu size...
Yanıtla (1) (0)Bir çuval mı
Yanıtla (6) (1)Tüik ortalama fiyatları açıklamıyor,dolayısıyla enflasyon verisi inandırıcı olmuyor. Enag da açıklamıyor ona nasıl itibar edilebilir.
Yanıtla (4) (0)adaşım özgür beye teessüf ederim memleketi batırdı böyle muhalefet düşman başına
Yanıtla (2) (10)