Ekonomistler doğal gaza gelen dev zammı böyle yorumladı: Bütçe açığını kapatmak için zam

Ekonomistler doğal gaza gelen dev zammı böyle yorumladı: Bütçe açığını kapatmak için zam

BOTAŞ, 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 38 zam yapıldığını duyurdu. Gelen dev zammı ekonomistler yorumlarken Hakan Kara, bu zamla enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e düşmesinin imkansız olduğunu söyleyip, ekonomist Serkan Özcan da idarecileri yeni bir bölüşüm politikası çalışmaya davet etti. Ekonomist Barış Soydan, dünyada doğal gaz fiyatlarının düştüğünü Türkiye'de ise bu zammın bütçe açığını kapatmak için yapıldığını ifade etti.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), ağustos ayı doğal gaz tarifesini duyurdu.

Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 38 zam gelirken yıllık tüketimi 300 bin metreküpün altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretim haricinde kullandığı gaz fiyatında ise yüzde 33,1 artış yapıldı.

Doğal gaza gelen dev zam sonrası ekonomistler de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'ENFLASYONUN YÜZDE 38'E DÜŞMESİ ARTIK İMKANSIZ'

Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabı X'ten doğal gaz zammını değerlendirirken, resmi yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 olduğu için doğal gaz zammının da yüzde 38 ile sınırlı tutulduğunu söyledi.

Kara, bu zamlarla birlikte yıl sonunda enflasyonun yüzde 38'e düşme olasılığının sıfırlandığı söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Yıl sonu resmi enflasyon hedef/tahmini yüzde 38 olduğundan elektrik ve doğal gaza yapılan zam yüzde 38 ile sınırlı tutuldu. Fakat bu zamlar yapıldığı için enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e düşme olasılığı sıfırlandı."

Hakan Kara, enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesine karşı ücret artışlarının sınırlı yapılması aynı zamanda elektrik-doğal gaz-ulaştırma gibi seçim sonrası gecikmiş zamların hayata geçirilmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacağını söyledi.

2024 yılının kalan zamanının vatandaşlar için zor geçeceğini ifade eden Kara, şunları söyledi:

"Son dönemde enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesine rağmen ücret artışlarının sınırlı yapılması ve elektrik-doğalgaz-ulaştırma gibi seçim sonrası gecikmiş zamların hayata geçirilmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacak. Yılın kalanı vatandaş için zor geçecek.

'BÜTÜN BEDELİ VERGİ VE ZAMLARLA MİLLETİN SIRTINA YIKMAK'

Ekonomist Serkan Özcan ise dev doğal gaz zammını reel ücretlerin düştüğü yerde bu kadar büyük zamların uygulanması sebebiyle iktidarın ekonomi politikasını sürdürebilmesi için risk olduğunu ifade etti.

Özcan, idarecileri yeni bir bölüşüm politikasını çalışmaya davet ederken şu ifadeleri kullandı:

"Önce elektriğe, şimdi de doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Ağır enflasyon nedeniyle reel ücretlerin bu kadar düştüğü bir yerde bu denli büyük zamlar, uygulanmakta olan eksik ekonomik programının sürdürülebilirliği için bile ciddi risk.

Bu yoksulluk şartlarında bütün bedeli vergi ve zamlarla milletin sırtına yıkmak ülkede istikrarsızlık yaratma potansiyeline sahip. İktidar bu riskleri tamamen arka plana iterek yönetiyor ülkeyi. Sırf muhalefet olsun diye değil çok samimi bir biçimde idarecileri derhal yeni bir bölüşüm politikasını çalışmaya davet ediyorum. Zîrâ bu terazi bu kadar sıkleti çekmez."

'GELEN ZAM BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN'

Ekonomist Barış Soydan da doğal gaz fiyatlarının dünyada düştüğüne ama Türkiye'de arttığına dikkat çekerek, zammın bütçe açığını kapatmak için yapıldığını söyledi.

"Doğal gaz fiyatları dünyada düşüyor, hem de ne düşüş. yılbaşından bu yana yüzde 31, son bir yılda yüzde 50. Bu arada dolar da aylardır kıpırdamıyor. Doğal gaza zam piyasa dinamikleri ve kurla ilgili değil, bütçe açığını kapatmak için."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN