Ekonomist Mahfi Eğilmez'den BRICS değerlendirmesi: Tutarsızlıklarla savrulan bir dış politika izliyoruz

Ekonomist Mahfi Eğilmez'den BRICS değerlendirmesi: Tutarsızlıklarla savrulan bir dış politika izliyoruz

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin BRICS üyeliği konusundaki yaklaşımlarını 'tutarsız' bulduğunu söyleyerek "Oradan oraya savrulan bir dış politika izliyoruz" ifadelerini kullandı. Eğilmez, Türkiye'nin uzun vadeli bir dış politika vizyonu oluşturması ve bu vizyon doğrultusunda tutarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Hazine eski müsteşarı ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda yayınladığı yazısında Türkiye'nin zaman zaman BRICS üyeliğine ilgi gösterdiğini, ancak Batı ile ilişkilerde sorun yaşadıkça bu seçeneği bir "kaldıraç" olarak kullandığını belirtti.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DIŞ POLİTİKA YOK'

Eğilmez, son dönemde F-16 savaş uçağı talebinin reddedilmesi ve döviz kurundaki dalgalanmalar üzerine Türkiye'nin BRICS üyelik hevesini gündemden çekmesi ve Batı ile yakınlaşma sinyalleri vermesi bu tutarsızlığın bir örneği olduğunu söyledi. Eğilmez, bu durumun uluslararası alanda güvenirlik sorununa yol açtığını ve sürdürülebilir bir dış politika olmadığını vurguladı.

Eğilmez, genel olarak Türkiye'nin dış politikasının tutarsız, günübirlik çıkarlara göre şekillenen ve stratejik bir bakış açısından yoksun olduğunu söyledi. Bu durumun uluslararası alanda itibar kaybına ve jeopolitik açıdan dezavantajlı bir konuma yol açtığını vurguladı.

image-y69h.png

Yayınladığı tablo ile TBRICS grubunun dünya GSYH’sindeki payının, G7 ülkelerinin payının yarısından biraz fazla olduğuna dikkat çeken Eğilmez. Çin olmak üzere BRICS ülkelerinin bu yüzyılın ikinci yarısında çok daha fazla söz sahibi olacağını da ifade etti.

'UZUN VADELİ DIŞ POLİTİKA VİZYONU' VURGUSU

Eğilmez, Türkiye'nin uzun vadeli bir dış politika vizyonu oluşturması ve bu vizyon doğrultusunda tutarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Salı günü (4 Haziran 2024 ) Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerinin birleşmesiyle BRICS adını alan örgüte Türkiye’nin katılmak istediğini duyurdu. Dışişleri Bakanı, Küresel Güney’in örgütünden ‘AB’ye iyi alternatif’ diye söz etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN