Ekonomide yeni dönem: Puanlama sistemi geliyor

Ekonomide yeni dönem: Puanlama sistemi geliyor

Türkiye'de yatırımları teşvik etmek amacıyla uygulanan mevcut sistemde köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Yetkililer, ekonomideki verimsizlikleri ortadan kaldıracağı ve yatırımcıların daha net bir çerçeveye kavuşacağı iddiasıyla yeni bir teşvik modeli üzerinde çalışıyor.

Ülkemizde 19 farklı kurum tarafından uygulanan 165 ayrı teşvik programı bulunuyor. Yılın ilk beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre teşvik belgesine bağlanan yatırım sayısında yüzde 29.6 düşüş yaşandı. Ancak bu yapı, beklenen yatırım artışını sağlayamamış ve sistemin etkinliğini düşürmüş durumda. Bu durumun farkında olan yetkililer harekete geçti.

PUANLAMA SİSTEMİ

CNBC-e'nin haberine göre, yeni sistemde, teşviklerin performansı puanlanacak. Yetkililer bu sayede yatırımcıların kaynakları daha etkin kullanarak, hangi teşvikin kendileri için daha uygun olduğunu daha kolay bir şekilde görebileceğini öngörüyor.

ÖNCELİKLİ ALANLAR

Planlamaya göre, yüksek teknoloji, kritik mineraller ve doğrudan yatırımlar gibi alanlar, yeni dönemde en fazla desteklenecek alanlar arasında. Ayrıca, bölgesel gelişme dengesizliklerini gidermek için bölgesel teşvikler de gözden geçirilecek.

YABANCI YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Yetkililer, yatırım ihtiyacı tespit edilen alanlarda dünyanın önde gelen şirketleriyle temasa geçerek aktif bir yatırım çağırma süreci başlatacakları iddiasında. Bu sayede yabancı sermaye girişinin artırılması planlanıyor.

YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDİLERİ

Bunlar arasında yatırım taahhütlü avans kredileri var. Bu uygulama ile yatırımcıların daha kolay finansmana ulaşması sağlanarak yatırımların artırılması öngörülüyor. Bu teşviklerin performansının kamu tarafından yakından izlenerek puanlanması planlanıyor.

Ekonomistler, yeni teşvik sisteminin başarılı olması için şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması gerektiği vurguluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN