Ek Emlak Vergisi yolda: İkinci vergi paketinin detayları belli oluyor

Ek Emlak Vergisi yolda: İkinci vergi paketinin detayları belli oluyor

Birinci vergi paketinin ardından ikinci vergi paketinin de detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu yeni düzenlemelere göre, birden fazla evi olanlardan "kademeli yükselen" ilave emlak vergisi ve 600 bin boş konuttan "ek emlak vergisi" talep edilecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda birinci vergi paketinin görüşmeleri başlarken, ikinci vergi paketinin detayları da ortaya çıkmaya başladı. DÜNYA Gazetesi'nde yer alana habere göre; ikinci vergi paketi gayrimenkul vergilendirmesine odaklanacak. Bu kapsamda, konut ve ofis alım satımlarında ile kiralamalarında piyasa değeri üzerinden vergilendirme uygulanacak. Yeni vergi oranları belirlenirken yapılan etki analizleri son aşamaya geldi.

BOŞ KONUTTAN EK EMLAK VERGİSİ

Yeni vergi paketleriyle birlikte konut ve ofis alım satımında ve kiralamasında piyasa değeri üzerinden vergi alınması ve konutunu, alımdan sonraki üç yıl içerisinde satanlardan iki kat, beş yıl içerisinde satanlardan bir kat daha fazla vergi alınmasının ikinci vergi paketine dahil edilmesi kesinleşti. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi olanlardan “kademeli yükselen” ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan “ek emlak vergisi” talep edilecek.

LOJMANLARA KİRA DÜZENLEMESİ GELİYOR

Bu düzenlemelerin yanı sıra, 230 bini aşkın lojman için kira fiyatı düzenlemesi yapılacak ve kira gelirini beyan etmeyenler ile kira giderini eksik beyan edenler için cezalar artırılacak. İstisnai kazançlara yönelik vergi avantajları gözden geçirilecek ve denetimlerin yoğunlaşacağı öncelikli sektörler belirlendi.

SGK’NIN GELİR YÜZDE 12.5 ARTACAK

Vergi ve sosyal güvenlik alanındaki düzenlemelerin yasalaşmasıyla beklenen mali etki de analiz edildi. Kısa vadeli sigorta kolları için belirlenen prim oranının artırılmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelirlerinde yüzde 12,5 artış sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması ile yıllık ilave 70 milyar lira gelir elde edilmesi planlanıyor.

Torba Yasa Teklifi çerçevesinde vergi affı gibi uygulamaların sonlandırılması ve vergi borçlarının uzlaşma yoluyla silinmemesi kararı da alındı. Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak düzenlemelerle cezaların artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi amaçlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN