Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonun düşüş süreci yakın

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonun düşüş süreci yakın

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun düşüş sürecine girdiğimizi ve fiyat istikrarının yakın olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi ve enflasyon konularında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar:

ENFLASYON TAHMİNLERİ VE İSTİKRAR SÜRECİ

Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinde enflasyonda düşüş beklediklerini ve bu düşüşün Haziran ayından itibaren ivme kazanacağını belirtti. Eylül ayına kadar enflasyonun belirgin şekilde gerileyeceğini öngördü.

Yılmaz, "Mehmet Bey Singapur'da. Biz de OECD'ye göre gri listede yer alıyoruz. Bizden istenilenler yapıldı. Kripto paralara karşı düzenleme isteniliyordu, biliyorsunuz o da Meclis'ten geçti. Yapılan incelemede, son derece olumlu bir raporun çıktığını biliyoruz. Bizim beklentimiz iyi yönde çıkması. Çıkmazsa bunu siyasi bir neden olarak yorumlarız. Biz teknik anlamda bir sıkıntı görmüyoruz.

Çıkmamak dünyanın sonu değil elbette. Esas olarak sizin dünyaya karşı yaptıklarınız önemli olan ama çıkarsak da olumlu bir şey bu tabii. Not artışlarına da etkisi olabilir elbette ama ülkeye bakış algısı konusundan önemli.

"Geçen yıl Eylül ayında bir orta vadeli program koyduk. 3 yıllık bir program ortaya koyduk. 3 dönem esas alındı. Bir geçiş dönemi, iki dezenflasyon dönemi, üç istikrar dönemi. Mayıs ayından sonra geçiş dönemini geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Haziran'dan itibaren yıllık enflasyonda düşüşler görmeyi bekliyoruz. Dolayısıyla Haziran'la birlikte dezenflasyon dönemine girmiş olacağız. Temmuz ve Ağustos'ta bunun daha da hızlandığını göreceğiz. Eylül'e geldiğimizde bugünkü rakamın ciddi anlamda gerilediğini göreceğiz. Mayıs ayından sonra dezenflasyon dönemini de geri bırakacağımızı düşünüyoruz. Ondan sonra fiyat istikrarı dönemi gelecek." dedi.

EKONOMİK GÖSTERGELER VE YATIRIM ORTAMI

Türkiye'nin bütçe açığı, cari açık gibi ekonomik göstergelerde sağladığı ilerlemeleri vurgulayan Yılmaz, ülkenin sağlam bir ekonomik zeminde ilerlediğini ifade etti. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesinin kalıcı refahı artırma yolunda önemli olduğunu vurguladı.

POLİTİKA VE DEĞERLENDİRMELER

Para Politikası Kurulu'nun enflasyonun kalıcı olarak düşmesi gerektiğini değerlendirdiğini belirten Yılmaz, Merkez Bankası'nın bağımsız bir şekilde politikalarını belirlediğini ve bu çerçevede hareket ettiğini dile getirdi.

GELECEK PLANLAR VE KÜRESEL GELİŞMELER

Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin yapısal dönüşümünü sürdüreceğini ve ekonomiyi daha yüksek katma değerli hale getirme hedefinde kararlı olduklarını ifade etti. Ayrıca, uluslararası arenada ve bölgesel zorluklarla nasıl başa çıktıklarını da değerlendirdi.

SONUÇ VE İLERLEYEN DÖNEM

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde daha olumlu bir ortama doğru ilerleyeceğini öngördü. Bu süreçte enflasyonun düşürülmesinin ve ekonomik göstergelerin iyileştirilmesinin önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Faiz kararı ile ilgili Yılmaz, "Para Politikası Kurulu'nun değerlendirmesi. Kalıcı düşüş eğilimi görme ihtiyacını bir kez daha vurguladı. Araç bağımsızlığı var. MB'nin araç bağımsızlığı çerçevesinde politikasını belirliyor. Enflasyonist eğilimler kırıldıkça, MB değerlendirmelerini en sağlıklı şekilde yapılacaktır." açıklamasında bulundu.

Yurt dışı harcı için Yılmaz "Yurt dışı harcı konusunda bir rakam daha konuşulmadı. Bunun üzerinde bir çalışma var, sonuçlarını hep beraber göreceğiz. Makul bir rakam olacağını öngörüyorum." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN