CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, kamu bankaları ile ilgili Meclis'e araştırma önergesi verdi: Bankaların portföyünün büyük bir kısmı ne yazık ki riskli kredilerden oluşuyor. Ekonominin bu kadar zorlu olduğu, kur farkının her gün yükseldiği bu dönemde aksi bir durumda kamu bankalarının iflası ile karşılaşılabilir
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Kamu Bankalarının batık ve riskli kredilerinin artması konusunun araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi. Önergenin detaylarını paylaşan Sümer, şunları kaydetti:
"HİÇBİR TEMİNAT ALMADAN KREDİ VERİYORLAR"
"Türkiye Bankalar Birliği (TBB) rakamları ve verilerine göre, 30 Eylül 2020 bilançolarına göre, sektörün verdiği kredilere göre takipteki kredi oranı ortalamada yüzde 4,1 olarak yer alıyor. Ancak bu rakam içinde yer almayan hususlara bakıldığında, ötelemenin ne kadar büyük bir yükü gizlediği de kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Sayıştay raporlarına da yansıyan konuyu incelediğimizde kamu bankalarının hiçbir teminat almadan, nasıl geri ödeneceği şüpheli milyonlarca kredi verildiği görülüyor."
"BORÇLARI BORÇLA KAPATARAK..."
Kur farkının her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Sümer, şöyle devam etti: "2020 yılı içinde reel sektörü desteklemek amacıyla verilen düşük faizli kredilerin önemli bir bölümünün takipteki kredilerin ödenmesinde kullanıldığını, diğer bir deyişle işletmelerin kazanarak değil, borçlarını yine borçla kapatarak ödedikleri Bankalar Birliği tarafından da kabul ediliyor.
"KAMU BANKALARI İFLASIN EŞİĞİNDE"
Bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yapılandırılan kredilerin kanuni takipte gösterilme şartının da kaldırıldığı not ediliyor. Bankaların portföyünün büyük bir kısmı ne yazık ki riskli kredilerden oluşuyor. Ekonominin bu kadar zorlu olduğu, kur farkının her gün yükseldiği bu dönemde aksi bir durumda kamu bankalarının iflası ile karşılaşılabilir" diye konuştu.
"YANDAŞ FİNANSMAN KURULUŞLARI OLDULAR"
Sümer, şu ifadeleri kullandı: "Kamu bankalarını incelediğimiz zaman kuruluş amacı çiftçiyi, esnafı, vatandaşı, dar gelirliyi desteklemek düşük, faizli krediler kullandırmak olan amaçlarının saray tarafından yönlendirilen yandaş şirketlere finans sağlamak haline dönüştüğünü görüyoruz. Milyonlarca lira krediler battığı zaman peşine düşmeyen kamu bankaları iş vatandaşa gelince asla gözünün yaşına bakmıyor."