Chery, BYD, Skywell, MG... Çinli arabalara yüzde 50 zam! O güne kadar aldınız aldınız sonra Çinli arabalara veda edin

Chery, BYD, Skywell, MG... Çinli arabalara yüzde 50 zam! O güne kadar aldınız aldınız sonra Çinli arabalara veda edin

Çinli otomobillerde vergi düzenlemesine gidiliyor. O güne kadar aldınız aldınız, yoksa alamayacaksınız. Chery, BYD, Skywell, MG ve daha birçok Çinli otomobil markaları daha pahalıya satılacak. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Çinli otomobillerde yeni bir değişiklik işaret edildi. O tarihe kadar almayanlar, daha pahalıya satın alacak. Vergi düzenlemesiyle beraber, ülkemizde oldukça tutulan modellerin fiyatlarında artış görülmesi bekleniyor. İşte tüm detaylar...

TÜM YAKIT TÜRLERİNİ KAPSAYACAK

Çin'den ithal edilen binek araçlar için uygulanan ilave gümrük vergisinde önemli bir değişiklik yapıldı. Mevcut durumda yalnızca elektrikli otomobiller için uygulanan %40 oranındaki ilave gümrük vergisi, yeni düzenleme ile birlikte tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletildi.

chery-omoda-5-2022-01.jpg

İLAVE VERGİ ORANI ARTIYOR

Yeni düzenlemeye göre, 8703 GTİP numarası kapsamında bulunan tüm binek araçlar - yeni ve kullanılmış fark etmeksizin - %40 ilave gümrük ve artı yüzde 10 ÖTV vergisine tabi olacak ve oran yüzde 50'ye çıkacak. Bu değişiklikle birlikte, en düşük ilave gümrük vergisi miktarı da 7.000 dolara yükseltildi. Böylece hem araç türlerine göre uygulanan vergi oranları artırılırken, hem de minimum vergi miktarı ciddi bir şekilde artırılmış oldu.

YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ BELİRLENDİ

Söz konusu değişiklik, 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Otomotiv sektörü temsilcileri ve tüketiciler, bu yeni düzenlemenin piyasaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor. Vergi oranlarındaki bu artışın, ithal araç fiyatlarına doğrudan etki etmesi bekleniyor.

s-e7ad7ab07dbdf6fc4adafde24a80da639d7572d3.webp

TÜKETİCİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Bu yeni düzenlemenin, özellikle Çin’den ithal edilen araçları tercih eden tüketicileri etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. İlave gümrük vergisinin %40 oranında uygulanacak olması, bu araçların fiyatlarında önemli bir artışa yol açabilir. Tüketiciler, bu durumun alternatif yakıt türlerine olan talebi nasıl değiştireceğini ve yerli üreticilere olan ilgiyi nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Otomotiv sektörü temsilcileri, bu değişikliğin sektör üzerinde çeşitli etkileri olabileceğini belirtiyor. Bir yandan, yerli üreticilerin rekabet gücünün artacağı düşünülürken, diğer yandan ithal araçların fiyatlarındaki artışın toplam araç satışlarını nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlikler bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN