Chery alırken artık iki kere düşünün! Resmi Gazete'de yayınlandı

Chery alırken artık iki kere düşünün! Resmi Gazete'de yayınlandı

Son zamanlarda otomotiv sektörünün gözde modellerinden biri olan Chery, sektörde yaşanan yeni gelişmeler sonrasında zorlu günler yaşayacak gibi görünüyor. Öyle ki Chery almak isteyen vatandaşlar bu karardan sonra bir kere daha düşünecek. İşte konuya ilişkin detaylar…

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar sonrasında yeni bir kararla ÖTZ zammı %40 olarak güncellendi. Söz konusu bu durum otomobil sektöründe çalkalanmalara neden olurken özellikle de son zamanların en popüler modelleri bu durumdan etkilenecek gibi görünüyor.

Son günlerde otomobil sektöründe büyük bir yankı uyandıran ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düzenlemesi, özellikle Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarında ciddi sıkıntılara yol açtı. Chery, BYD, MG, Skywell gibi Çinli markaların distribütörleri ve bayileri, Resmi Gazete'de yayınlanan ani vergi artışı karşısında ne yapacaklarını bilemez hale geldi. İşte bu kaotik sürecin detayları ve gelecekte yaşanabilecekler:

yeni-proje-1-004.jpg

YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ VE KAOS

Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarına giriş yapmasıyla birlikte, bu markaların distribütörleri ve bayileri büyük yatırımlar yaparak piyasada önemli bir yer edindiler. Ancak, ani bir kararla yürürlüğe giren %40'lık ÖTV zammı, bu yatırımcıları zor durumda bıraktı. Prosedürler, kanunlar ve kurallar, yatırımcıların yola çıktıktan sonra değiştirilince, piyasa büyük bir kaosun ortasına düştü.

ÇİNLİ MARKALARIN SATIŞLARI TEHLİKEDE

Bu ilave vergi yükleri, Çinli markaların zaten zor olan elektrikli otomobil satışlarını daha da imkansız hale getirdi. Benzinli ve hibrit modeller de yeni fiyatlarla rekabet edemez duruma geldi. Distribütörler ve bayiler, ellerindeki otomobilleri 7 Temmuz’a kadar satmak zorunda kalacaklar. Bu tarihten sonra Avrupa fabrikalarının üretime geçmesini beklemekten başka çareleri kalmayacak.

yeni-proje-2-005.jpg

ÇİN DEVLETİ SÜBVANSİYON SAĞLAR MI?

Çin devleti bu durumu sübvansiyonlarla destekler mi? Bu oldukça düşük bir ihtimal olarak görülüyor. Çinli markaların distribütörleri ve bayileri, güçlü şirketler olmalarına rağmen bu yatırımdan büyük zarar görecekler. Tamamen batmasalar da ciddi finansal kayıplarla karşı karşıya kalacakları kesin.

OTOMOBİL SAHİPLERİ İÇİN BELİRSİZLİK

Çinli otomobil markalarından araç satın almış olanlar da büyük bir belirsizlik içinde. Ellerinde değerlenen ama devamı olmayan bir otomobil var. Bu durum, servis ve yedek parça tedariği konusunda ciddi endişeler doğuruyor. Distribütörlerin bu saatten sonra servis yatırımı yapmaları beklenmiyor. Eldeki servislerle ya da yeni servis işbirliği anlaşmaları ile yola devam etmeye çalışacaklar.

yeni-proje-3-004.jpg

SERVİS VE YEDEK PARÇA SORUNU

Ellerinde otomobil olanlar ilk aşamada büyük sıkıntılar yaşamasa da, süreç ilerledikçe yedek parça tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Tüm bu süreçlerin baştan bildirilmesi, yatırımcıların ve otomobil alıcılarının doğru kararlar almasını sağlayabilirdi.

SONUÇ: BELİRSİZLİK VE ZARAR

Yüzde 40 ÖTV zammı ile Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarındaki durumu belirsizlik ve zararlarla dolu bir döneme girdi. Distribütörler ve bayiler büyük finansal kayıplarla karşı karşıya kalırken, otomobil sahipleri de servis ve yedek parça tedariği konusunda endişe içinde. Bu süreç, otomobil sektöründe büyük bir kaos ve belirsizlik yarattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN