Çalışma hayatının içinde olanlar için kıdem tazminatının önemi oldukça fazla. Ancak çalışanların çoğu, kıdem tazminatıyla ilgili haklarını kapsamlı olarak bilmiyor. Öyle ki bazı çalışanlar istifa etseler dahi kıdem tazminatı alabiliyor. İşte istifa ederek kıdem tazminat alma şartları…
Tazminat kimi durumlarda ele geçen toplu paradan dolayı kurtarıcı bir özellikte olsa da, istifadan dolayı işten ayrılmalarda işveren tazminat ödememe hakkını kullanabiliyor.
İSTİFA EDENLER DE TAZMİNAT ALABİLİYOR
Fakat, İş Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonrasında üzerinden uzun yıllar geçse bile ihlal durumlarında çalışana istifa ve tazminattan eksiksiz bir şekilde yararlanma hakkı veriliyor. Eğer siz de çalışma hayatınızda şu durumlardan birini yaşadıysanız, istifa etseniz bile kıdem tazminatınızı eksiksiz olarak alabiliyorsunuz:
- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa
Bunların yanı sıra askerlik görevini yapmaya gidenlerin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarından dolayı işten çıkan kişinin de tazminat hakkı vardır. Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan 'gürültülü yerde çalışması uygun değildir' şeklinde bir rapor aldığında, işine devam edemeyeceğini göstererek tazminat almaya hak kazanabilir.