Bu kişiler ikinci el otomobil satamayacak! Konutlarda geçerli uygulama otomotiv sektörüne de geliyor

Bu kişiler ikinci el otomobil satamayacak! Konutlarda geçerli uygulama otomotiv sektörüne de geliyor

Otomotiv sektöründe yapılan yeni düzenleme ile artık bu kişiler ikinci el otomobil satamayacak. Tüketicilerin mağduriyetlerini önlemek amacıyla atılan bu adım, otomotiv satışlarında yeni bir dönem başlatacak. İşte detaylar…

Tüketici mağduriyetlerini engellemek ve fiyat manipülasyonlarını önlemek amacıyla "doğrulanmış ilan" düzenlemesi otomotiv sektöründe uygulanmaya başlıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemeye dair detayları açıkladı.

EİDS İLE DOĞRULAMA SÜRECİ

Yeni düzenlemeyle birlikte, otomotiv ilanları için vatandaşların EİDS (Elektronik İlan Dağıtım Sistemi)'ye yönlendirilmesi sağlanacak. Bolat, "Sistem entegrasyonları sayesinde ilana konu taşıtın ilan veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunun doğrulaması yapıldıktan sonra ilanın verilmesi mümkün olacak." dedi. Ayrıca, taşıtların galericiler aracılığıyla ilana verilmesi durumunda, galericilerin yetki belgesine sahip olması gerektiğini belirtti. Yetki belgesi olmayan galericiler tarafından ilan girişi yapılamayacak.

otomotiv-satislarinda-dogrulanmis-ilan-donemi-1.jpg

YETKİ BELGESİ OLMAYAN GALERİLERE CEZALAR

Bolat, otomotiv sektöründe yetki belgesi almaksızın faaliyet gösteren işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı ilanların önüne geçilerek, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, motorlu kara taşıtları piyasasında yapılan diğer düzenlemelere de değinen Bolat, "6 ay 6 bin kilometre" düzenlemesi kapsamında yaklaşık 52 milyon lira ceza uygulandığını söyledi.

MİLYONLARCA LİRA PARA CEZASI UYGULANDI

Otomotiv sektöründeki düzenlemeler ve denetim faaliyetleri hakkında bilgi veren Bolat, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına getirilen kısıtlamaya aykırı hareket edenlere yaklaşık 90 milyon lira para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca, yetkili bayilere yapılan stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 294 milyon lira ceza kesildiği ve bu bayilerin ikinci el taşıt ticareti yetki belgelerinin iptal edildiği ifade edildi.

otomotiv-satislarinda-dogrulanmis-ilan-donemi-2.jpg

Bakan Bolat, otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Bakanlık olarak piyasayı adil ve rekabetçi şekilde düzenlemek, manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla denetimlerin hız kesmeden süreceğini vurguladı. Gerekli görüldüğü takdirde ilave tedbirlerin de ivedilikle uygulanacağı ifade edildi.

Yeni düzenlemelerle birlikte, otomotiv ilanlarında güvenli ve şeffaf bir ortam sağlanması hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN