Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleriyle mücadelesi hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda kurulan “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Platformu” sayesinde sahtecilik yapanlara, hapis ve para cezası geliyor. İşte detaylar…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tarafından “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” kuruldu. Çalışmamasına rağmen sigortası olanlar ve sahte işyeri açanları bu kurumla yeni cezai yaptırımlar bekliyor.
AĞIR YAPTIRIMLAR KAPIDA
Çalışmamasına rağmen sigortası olanlar ve sahte işyeri sahiplerini parasal ve cezai yaptırımlar bekliyor. Bu kişilerin tespit edilmesi durumunda, sahte hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilirken, ödenen maaşlar da faizi ile geri alınacak. İlgililer hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Sahte bildirim yapan işyerlerininse işyeri kayıtları iptal edilip, ödenen primlere el konulacak ve teşvikler geri alınacak.
Çalışmamasına rağmen sigortalı gösterilen, özellikle hamile kadınların sayısı artmış durumda. Bu kişiler, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği ve doğum masraflarının bir bölümünü almak için sigortalı gösteriliyor.
SGK’YA BİLDİRİM YAPILMADIĞINDA SAHTE İŞYERİ OLARAK ADLANDIRILACAK
Sahte işyeri, gerçekte hiç var olmamasına rağmen, resmi olarak faaliyete ve sigortalı çalıştırılmaya başlanmış gibi Kuruma İşyeri Bildirgesi verilen ve işyeri tescili yapılan yerlerdir. Bazı durumlarda gerçek bir işyeri bir süre faaliyet gösterip kapanabiliyor ya da devredilebiliyor. Bu gibi durumlarda, SGK’ya gerekli bildirimler yapılmadığında burası da sahte işyeri olarak tanımlanıyor.
MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER DE SORUMLU TUTULACAK
Ayrıca sahte bildirim yapan muhasebeci ile mali müşavirler de işveren gibi sorumlu tutulacak ve haklarında suç duyurusunda bulunularak yargı süreci başlatılacak.