Bu arabayı alanlar yandı! En yavaş satılan araba modeli: Elinden çıkarmak isteyen kırk takla atıyor

Bu arabayı alanlar yandı! En yavaş satılan araba modeli: Elinden çıkarmak isteyen kırk takla atıyor

Kredi faizlerindeki artış ve sıfır araçlarda yapılan kampanyaların ikinci el piyasasına olumsuz etkisi devam ediyor. Öyle ki Haziran ayında ikinci el araç satışlarında geçen yıla kıyasla %12 azalış yaşarken, en az satış yapan o modeli elinden çıkarmak isteyen kırk takla atıyor…

İkinci el araç değerleme platformu Indicata verileri kapsamında, geçtiğimiz ay çevrimiçi platformlarda 330.405 kurumsal ilan yayımlandı. İlanlarda Mayıs ayına kıyasla %20 düşüş olduğu dikkat çekerken, geçen yılın Haziran ayına göre ise %11 artış kaydedildi.

Haziran ayında yayınlanan ilanların %48’ini kapsayan 156.974 araç satışı yapıldı. Satış adetlerinde Mayıs ayına kıyasla %2, geçen yılın aynı ayına kıyasla da %13 azalma oldu. Yılın ilk 6 ayında ilan sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8 artarken satışlarda ise %1’lik bir artış gözlemlendi.

1 AY İÇERİSİNDE YÜZDE 2 DÜŞÜŞ YAŞANDI

İkinci el çevrimiçi binek ve hafif ticari araç pazarında en fazla satışı yapılan ilk 35 markanın 249 modeline ait 352.619 ilanın ay boyunca fiyat değişimlerinin incelendiği analize göre, Haziran ayında ikinci el çevrimiçi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların bir önceki aya kıyasla yaklaşık %2 düştüğü, ikinci el araç fiyatlarının da yılbaşındaki fiyatlara gerilediği gözlemlendi. Haziran’da toptan satış fiyatları %3,41’le perakende fiyatlara göre daha fazla düştü.

ikinci-elde-en-az-satan-model-1.jpg

Yılbaşı itibari ile araçların yaşlarına göre fiyat değişimleri incelendiğinde 0-6 yaş arasındaki araçlarda fiyatların %1’in altında arttığı, 6 yaş üzeri araçlardaysa fiyatları %0,35 düşüş yaşadığı belirlendi.

EN FAZLA SATIŞ DİZEL ARAÇLARDA

Motor tipine göre değerlendirme yapıldığında, pazarda geçtiğimiz ay 91.797 adetle en fazla dizel araçlar satıldı. Dizel araçları 58.266 satışla benzinli, 4.099 satışla da oto gazlı araçlar takip etti. Hibrit otomobil satış sayısı 1421, elektrikli satışları da 1391 oldu. Haziran 2023’te 1077 ikinci el elektrikli otomobil satışı yapılmıştı.

Haziran ayında %59,2, yılın ilk 6 ayında %58,5’le ikinci el çevrimiçi araç pazarında en fazla dizel araçların satışı yapıldı. Geçen yılın ilk 6 ayına göre ise dizel satışlarının toplam satışlardaki payında %3 azalma yaşandı. Elektrikli araç pazarı incelendiğinde ise 2024 yılının ilk 6 ayında toplam satışlardaki payının %0,72 olduğu, geçen yılın aynı dönemine göre de %88 arttığı gözlemlendi.

ikinci-elde-en-az-satan-model-2.jpg

EN FAZLA VE EN AZ SATIŞ YAPAN ARAÇLAR

İkinci el çevrimiçi pazarda Haziran’da araçların yaklaşık satış hızı 51 gün oldu. Renault markasına ait araçlar 42 gün ortalama satış hızıyla Pazar ortalamasına göre 9 gün daha hızlı satıldı. Mercedes-Benz markalı araçlarsa 65 günlük hızla en yavaş satılan araçlar oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN