Bitcoin’in gizemi: Yüzde 36, Satoshi Nakamoto’nun Len Sassaman olduğunu düşünüyor

Bitcoin’in gizemi: Yüzde 36, Satoshi Nakamoto’nun Len Sassaman olduğunu düşünüyor

Bitcoin’in yaratıcısının kim olduğu tartışmaları yeniden alevlendi. HBO belgeseli öncesinde, kripto dünyasında yüzde 36’lık bir kesim, Satoshi Nakamoto’nun merhum kriptografi uzmanı Len Sassaman olduğuna inanıyor.

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu konusu, kripto dünyasının en büyük gizemlerinden biri olarak yıllardır tartışılıyor. Adaylar arasında birçok isim öne çıkarken, bazıları daha gerçekçi ve ilgi çekici bulunuyor. Son dönemde bu adaylar arasına, vefat etmiş bir kriptografi uzmanı olan Len Sassaman da eklendi. İddialara göre, yakında yayınlanacak olan bir HBO belgeseli, Sassaman’ın Satoshi olabileceği fikrini yeniden gündeme taşıyor.

SATOSHİ NAKAMOTO MU? LEN SASSAMAN KİMDİR?

Len Sassaman, kriptografi dünyasında saygın bir isim olarak biliniyor. ABD'nin Pennsylvania eyaletinde doğan Sassaman, 2008 yılında anonim mesajları karıştırarak gönderen Mixmaster adlı bir remailer geliştirdi. Ancak ne yazık ki, 2011 yılında henüz 31 yaşındayken hayatına son verdi. O dönem, yalnızca cypherpunk topluluğunda tanınan biri olan Sassaman, son zamanlarda Bitcoin’in yaratıcısı olabileceği yönündeki iddialarla tekrar gündeme geldi.

2021 yılında Bitcoin.com’da yayınlanan bir makalede, Sassaman’ın kriptografi konusundaki uzmanlığına dikkat çekilerek, Bitcoin’in yaratıcısı olabileceği belirtilmişti. Ayrıca, Bitcoin ağı üzerinde çalışan her bir düğümde, Sassaman’ın ölüm ilanının yer alması da bu teoriyi güçlendiren detaylardan biri. Bu iddialar o dönemde çokça tartışıldı ancak kısa sürede unutuldu. Ancak şimdi HBO’nun hazırladığı belgeselle birlikte Sassaman hakkındaki spekülasyonlar yeniden alevlendi.

NEDEN SASSAMAN? HBO BELGESELİ VE SPEKÜLASYONLAR

HBO'nun 8 Ekim’de yayınlanması planlanan belgeseli, Bitcoin’in ortaya çıkışına ve 2 trilyon dolarlık bir piyasa yaratan bu devrimin temellerine ışık tutmayı hedefliyor. Kripto dünyası, belgeselin Satoshi Nakamoto'nun kimliğine dair bazı ipuçları verebileceği konusunda heyecanlı. Şimdiden birçok kişi, bu kimliğin Sassaman’a ait olduğuna inanıyor.

Kripto piyasasındaki bahis platformlarından biri olan Polymarket'te yapılan anketlerde, Sassaman şu anda "Satoshi Nakamoto" olabilecek adaylar arasında öne çıkıyor. Kullanıcıların yüzde 38’i, Sassaman’ın Bitcoin’in yaratıcısı olduğuna dair iddiaya destek vermiş durumda. Bu oran, diğer adaylar arasında yer alan Adam Back ve Hal Finney’i geride bırakıyor.

Ancak bazı şüpheler de var. Sassaman’ın geçmişteki çevrimiçi aktivitelerine bakıldığında, Bitcoin konusunda çok da olumlu bir görüşe sahip olmadığı dikkat çekiyor. Hatta bir tweet’inde, "Bitcoin abartılıyor, ama bu abartı ilginç" dediği biliniyor. Bir başka paylaşımında ise "Konuştuğum dijital para uzmanları, Bitcoin’in işe yaramaz olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullanmıştı. Buna rağmen, belgeselin yarattığı hype ve Sassaman’ın isminin yeniden gündeme gelmesi, kripto topluluğunda heyecan yaratmaya devam ediyor.

MEME COİN ÇILGINLIĞI VE BİTCOİN’İN TEPKİSİ

Sassaman’ın Satoshi olabileceği spekülasyonları, kripto piyasasında yeni meme coin çılgınlıklarını da beraberinde getirdi. "LEN" adı verilen meme coin, son 24 saatte 1.32 milyon dolar işlem hacmiyle dikkat çekiyor. Bir diğer "LEN" isimli coin ise aynı dönemde 3.96 milyon dolarlık işlem hacmiyle öne çıktı. İlginç bir şekilde, Sassaman’ın kedisi Sasha’nın adını taşıyan bir meme coin de bu furyadan nasibini aldı ve toplam piyasa değeri 5 milyon doları aştı.

Buna karşın, Bitcoin’in bu spekülasyonlardan pek de etkilenmediği görülüyor. Bitcoin, son bir haftada kademeli bir artış göstererek 64.000 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN