'BES' olarak bilinen 'Bireysel Emeklilik Sistemi' vatandaşların, aktif çalışma dönemindeki hayat standartlarını emeklilikte de devam ettirebilmeleri için önceden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Katılım zorunlu olsa da BES'ten çıkmak mümkün. İşte, tüm bankalar için BES iptal formu, SMS mesaj ve iletişim numarası...
İşverenlerin çalışanlar için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesabı açması zorunlu hale geldi. Fakat çalışanların bu sisteme bağlı kalması şart değil. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmak isteyen vatandaşlar kolayca BES iptal işlemi yapabilir. Zorunlu BES iptali yalnızca çalışanın kendi isteği halinde gerçekleşir.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES) NEDİR?
Emeklilik döneminde ek bir gelir sağlamak amacıyla sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak 2003 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) oluşturuldu. 2017 yılında ise zorunlu hale getirildi.
Emekliliğe hak kazanan vatandaşlar, birikimlerini toplu olarak alabileceği gibi, tercihleri doğrultusunda bir geri ödeme planı dahilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak emeklilik maaşı alabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olan vatandaşlar, yaptıkları yatırımın yüzde 25'i oranında devlet katkısı alarak teşvik ediliyor. 18 yaşını tamamlamamış çocuklar da Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olabiliyor.
BES'İN AVANTAJLARI NELER?
Vatandaşların yatırdığı katkı paylarının yüzde 25'i oranında devlet emeklilik hesabına devlet katkısı ödemesi yapılır. Üst sınır, yıllık asgari ücretin yüzde 25'i kadardır.
Eğer işverenseniz; çalışanlarınız adına ödediğiniz katkı paylarını, ücretle ilişkilendirmeksizin ticari kazancınızın tespitinde gider olarak indirebilirsiniz. Çalışanlarınız için ödediğiniz katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimler için 7 yılı aşmamak kaydı ile hak kazanma süresi tespit edebilirsiniz.
Mali durumunuzda beklenmedik gelişmeler olduğu dönemlerde katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ'NE KİMLER KATILABİLİR?
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne çalışan ya da çalışmayan herkes katılabilir. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte artık fiili ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından faydalanabiliyor.
Çalıştığınız dönemde sahip olduğunuz hayat standartlarınızı, emeklilikte sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün olmayabilir. Bu ihtiyacınızı karşılamak için Bireysel emeklilik sistemi (BES) devreye girer.
Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı olan BES, emeklilik döneminizde size ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmayı amaçlar. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde başka hiçbir yatırım aracında olmayan benzersiz devlet katkısı avantajı ile, sisteme yatırdığınız her katkı payının yüzde 25'i kadar tutar devlet katkısı olarak hesabınıza eklenir.
Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilseniz, emeklilik döneminiz için şimdiden harekete geçerek BES'e hemen dahil olabilirsiniz.
BES PARASI NASIL ALINIR?
Otomatik katılımdan ilk 2 aylık süre içinde, istediğiniz zaman cayma hakkını kullanarak çıkabilirsiniz. Diyelim ki, 1.000 ve üzeri çalışanı olan bir işletmede çalışıyorsunuz ve 1 Ocak'tan itibaren de işveren tarafından sisteme dahil edildiniz. İster, ilk maaşınızdan kesinti yapılıp, sisteme girdiğiniz günün ertesi günü de cayabilirsiniz, 2 ay içinde herhangi bir zamanda da çıkabilirsiniz.
Bu durumda, maaşınızdan BES için kesilen tutar, çıkış bildiriminizi yaptığınız andan sonraki 10 gün içinde aynen size iade edilecek. Diyelim ki, giriş yaptınız, maaşınızdan 50 lira kesildi ve devlet de sizin adınıza 12,5 lira (yüzde 25 katkı) katkı yaptı. Ertesi günü de çıkmak istediğinizi bildirdiniz. Bildirimi yaptığınız andan itibaren 10 gün sonra 50 lira size iade edilir fakat devletin sizin adınıza koyduğu yüzde 25'lik katkıyı alamayacaksınız.
BES parasını almak için öncelikle e-Devlet'ten 'Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri' sayfasına giriş yaparak, BES parasının hangi bankaya yattığını öğrenmelisiniz. Daha sonra bankayla iletişime geçerek BES'te biriken paranızın kendi hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz.
BES NASIL İPTAL EDİLİR?
Çalışan kişilerin dahil olduğu zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi, şirketin anlaşmalı olduğu banka ile gerçekleştirilir. Bu noktada BES iptali yapmak isteyen vatandaşlar, maaş aldıkları banka ile görüşme yapmalıdır. Bireysel emeklilik iptal talebinde bulunduğunuzda 10 gün içerisinde başvuru sonuçlanır. İlgili banka konu hakkında müşteriye bilgilendirme yapar. Zorunlu BES iptali yapabilmek için şunları yapabilirsiniz:
* Banka şubelerine giderek bireysel emeklilik birimleri ile görüşebilirsiniz.
* Bankaların Bireysel Emeklilik çağrı merkezlerini arayarak otomatik BES iptali yapabilirsiniz.
* e-Posta yoluyla BES iptal formu alabilir, imzalayarak gönderebilirsiniz.
GARANTİ BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Garanti Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmak istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit. Garanti Bankası erken emeklilik sistemi kapsamında, ilk ödeme itibariyle ilk iki aylık dönemi başlangıç dönemi kabul eder. Bu iki aylık dönemde sistemden ayrılmak isterseniz, ödediğiniz katkı paylarının tümünü geri alabilirsiniz.
Garanti Bankası BES iptali için şu adımları izlemeniz gerekir:
* İlk önce Garanti Bankası mobil uygulamasına giriş yaparak Bireysel Emeklilik Sistemi menüsüne girmeniz gerekiyor.
* Ardından 'Sözleşmeden Ayrılma' seçeneğine basarak işleminizi gerçekleştirin.
* Ya da, 444 0336 Garanti BBVA Emeklilik çağrı merkezi birimini arayarak sesli olarak BES iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
AVIVASA BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Bireysel Emeklilik Sistemi için Avivasa ile çalışıyorsanız, kolayca BES iptali yapabilirsiniz.
* 444 11 11 numaralı Avivasa Emeklilik çağrı merkezi birimini arayın.
* Görevli kişinin sorduğu yanıtları cevaplayarak BES iptalinizi gerçekleştirin.
ZİRAAT BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
* Ziraat Bankası Bireysel emeklilik sistemi iptali için internet bankacılığını kullanabilirsiniz. Uygulama içinde bulunan BES seçeneğine tıklayarak iptal talebinizi iletebilirsiniz.
* Veya 0850 222 97 00 numaralı telefon numarasını arayabilirsiniz.
* Ziraat Bankası Emeklilik Çağrı Merkezi birimine ait olan bu numarayı aradıktan sonra sırasıyla 2, 1 ve tekrar 1 rakamını tuşlayın.
* Görevli kişi, talebinizi onaylamak için birtakım kimlik bilgileri soracaktır.
* Sorulan sorulara doğru yanıtlar vererek BES iptal işleminizi tamamlayabilirsiniz.
ALLIANZ BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Allianz, Bireysel emeklilik sistemi iptali için iki farklı seçenek sunuyor.
* Allianz BES İptal Ayrılma Formu alarak doldurmanız ve ilgili yerlere iletmeniz gerekir.
* Ya da 0850 399 99 99 numaralı Allianz Sigorta çağrı merkezini arayarak, iptal başvurusunda bulunmanız gerekir.
ANADOLU HAYAT BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Anadolu Hayat kendisi ile çalışanlara, Bireysel emeklilik sistemi iptali için kolaylık sağlar. Anadolu Hayat Emeklilik BES iptal için yapmanız gerekenler yalnızca şunlar:
* 0850 724 55 00 numaralı Anadolu Hayat Emeklilik çağrı merkezini arayın.
* Görevlinin istediği kimlik bilgilerinizi iletin.
* Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak istediğinizi belirtin.
VAKIF EMEKLİLİK BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Vakıf Emeklilik BES iptal işlemini kurumu arayarak ya da SMS göndererek gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şu şekilde:
* SMS atarak BES iptali gerçekleştirmek için, telefonunuzun mesajlar bölümüne girin. VEML boşluk T.C Kimlik Numaranız boşluk CAYMA boşluk Doğrum Tarihinizi yazın. 4933'e SMS gönderin.
* İptal talebiniz Vakıf Emeklilik tarafından değerlendirmeye alınır. 10 iş günü içinde talebiniz onaylanır veya reddedilir.
* Aynı şekilde, Vakıf Emeklilik Müşteri Hizmetlerine bağlanarak BES iptali yapmanız mümkün. 0850 222 9 237 numaralı telefonu arayarak müşteri temsilcisine direkt olarak bağlanabilirsiniz.
* Ya da 0549 802 47 75 telefon numarasına Whatsapp üzerinden mesaj atabilir ve personelden bilgi alabilirsiniz.
YAPI KREDİ BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Yapı Kredi Bankası ile çalışan vatandaşlar, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılmak için aşağıdaki telefon numarasını arayabilir:
* 0850 222 0 448 numaralı telefonu aramanız halinde BES iptal talebinde bulunabilirsiniz.
HALKBANK BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Halkbank Bireysel Emeklilik Sistemi iptal işlemini telefon aracılığıyla yapabilirsiniz.
* 0850 222 0 400 numaralı Halkbank çağrı merkezine ulaşabilirsiniz.
* Sesli yanıt sistemi sayesinde kolayca BES iptali talebinizi iletebilirsiniz.
HALK EMEKLİLİK BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Halk Emeklilik Bireysel emeklilik sistemi içinde yer alan vatandaşların BES iptali yapabilmesi için şu adımları izlemesi gerekir:
* 0850 800 44 00 numarasını arayarak Halk Emeklilik Cayma işlemleri talebinizi oluşturabilirsiniz.
* Sesli yanıt sistemiyle TC kimlik bilgilerinizi doğrulayın.
* Halk Emeklilik BES iptal talebinizi iletin.
AKBANK BES İPTAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Akbank ile çalışan vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi iptali yapması için aşağıdaki adımları izlemesi gerekir:
* 444 25 25 numaralı telefonu arayarak Akbank Müşteri Hizmetlerine bağlanabilirsiniz.
* Müşteri temsilcisi ile görüşerek BES iptal talebinde bulunmanız gerekir.
* Ya da size en yakın Akbank şubesine kimlik belgenizle gidebilirsiniz.
* Bireysel emeklilik sistemi iptal dilekçesini doldurarak görevli kişilere teslim etmeniz yeterli.
* Talebiniz 14 gün içinde değerlendirilir, paranız hesabınıza yatırılır.
BES İPTALİ SONRASI NE OLUR?
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi içinde bulunmak istemeyen vatandaşlar, istedikleri zaman BES iptali yapabilir. Sistemden ayrılma durumunda ise kişiden tahsil edilen paralar iade edilir. Ancak belirli durumlarda birtakım kesintiler yapılır. Gelir vergisi yani, stopaj kesintisi oranları aşağıdaki gibidir:
* Sistemden emeklilik hakkı kazanarak ayrılanlardan yüzde 5,
* Vefat, maluliyet ya da tasfiye gibi zorunlu nedenlerden dolayı ayrılanlardan yüzde 5,
* 10 yıl sistemde kalarak, bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan ayrılanlardan yüzde 10,
* 10 yıldan az sistemde kalarak ayrılan çalışanlardan ise yüzde 15 kesinti yapılır