Bir ayda ikinci zam geldi! Fiyatı görenler kullanmaya kıyamaz: En ucuzunun fiyatı bile uçtu gidiyor

Bir ayda ikinci zam geldi! Fiyatı görenler kullanmaya kıyamaz: En ucuzunun fiyatı bile uçtu gidiyor

Zam furyası yine cepleri yakacak. O ürüne bir ayda ikinci zam geldi. Yeni zamla birlikte ürünün en ucuzunun fiyatı bile uçtu gidiyor. İşte detaylar…

Son bir ay içinde ayçiçek yağı fiyatlarında iki kez artış yaşandı. En ucuz 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatı 20 lira artarak tüketicileri etkiliyor. Uluslararası piyasalarda yağ fiyatlarının tonu 990 ile 1000 dolar arasında seyretmesine rağmen, iç piyasada ton başına 1.250 dolar seviyelerine ulaştı.

Trakya Birlik, yüzde 44 yağ oranına sahip ayçiçeği ürününün tonunu 20 bin lira olarak belirledi. İç piyasada ise son günlerde ham ayçiçek yağının ton fiyatı 43 ile 44 bin TL arasında talep edilmeye başladı. Bu artışlar, iç piyasadaki dengesizlikleri ve yüksek fiyatları gözler önüne seriyor.

aycicek-yagina-zam-1.jpg

PİYASA ISINIYOR FİYATLAR ARTIYOR

Dünya Gazetesi’nin haberine göre; Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, piyasanın hızla ısındığını ve bunun sonucunda fiyatların yapay bir şekilde arttığını belirtti. Angı, piyasadaki hızlı yükselişin sanal artışlara yol açtığını ve fiyatların yüzde 10-15 artışının normal olduğunu ancak mevcut durumun bu seviyelerin çok üzerinde olduğunu ifade etti. Bu hızlı artışların, piyasada dengesizlik yarattığını vurguladı.

HÜKÜMETTEN ÖNLEM HAMLESİ GELEİLİR

Angı, hükümetin fiyat artışlarını yakından takip ettiğini ve bu durumun önüne geçmek için çeşitli önlemler alabileceğini söyledi. Özellikle 6 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanan Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı düzenlemesi kapsamında yerli tohum alımına yönelik indirimli gümrük vergisinin indirilebileceğini belirtti. Fiyatlar böyle devam ederse, vergi indiriminin yüksek ihtimalle gündeme gelebileceğini ifade etti.

aycicek-yagina-zam-2.jpg

MARKET FİYATLARI VE GÜMRÜK VERGİLERİ

Son bir ayda zincir marketlerde de ayçiçek yağı fiyatlarına zam yapıldı. Markalı ürünlerin 5 litrelik pet şişe fiyatı 279,95 TL olurken, market markalı ürünlerin en düşük fiyatı 229,50 TL olarak belirlendi. Türkiye’de ayçiçeği, yüzde 36 gümrük vergisi ile korunuyor. Ancak pandemi ve savaş dönemlerinde bu verginin uygulamada pek etkili olmadığı ve çeşitli düzenlemelere tabi olduğu belirtiliyor. Angı, yurt dışından ayçiçeği ithalatının yüzde 36 gümrük vergisi ile yapılması gerektiğini ve iç piyasadaki fiyat artışlarının ithalatı kârlı hale getirmediğini vurguladı.

Angı, yılbaşından sonra 1 milyon ton çekirdek veya 400 bin ton yağ ithalat kotasının devreye gireceğini belirtti. Bu durumun piyasalardaki fiyat dengesini etkileyebileceği öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN