Big Mac endeksi yayımlandı: Asgari ücretli 20 yıl öncesine döndü

Big Mac endeksi yayımlandı: Asgari ücretli 20 yıl öncesine döndü

Son yıllarda artan enflasyon ve ekonomik istikrarsızlık Türkiye'yi satın alma gücü açısından 20 yıl öncesine döndürdü. Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara'nın paylaştığı Big Mac endeksi verilerine göre, Türkiye 2018-2021 yılları arasında dünyanın en ucuz ülkelerinden biriyken, bugün en pahalı 12. ülke konumuna yükseldi. Kara, asgari ücretlinin alım gücünün 2016 sonrası kazanımlarını geri vererek, neredeyse 20 yıl önceki seviyelere gerilediğini belirtiyor.

Türkiye'de bir türlü durdurulamayan enflasyon, halkın alım gücünde dramatik bir düşüşe yol açtı. Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara'nın sosyal medya paylaşımında Big Mac endeksini paylaşarak, Türkiye'de asgari ücretlilerin satın alma gücündeki düşüşü gözler önüne serdi. Kara'nın paylaştığı grafik satın alma gücü açısından Türk halkının 20 yıl öncesine geri döndüğünü ortaya koyuyor.

DÜNYANIN EN PAHALI 12. ÜLKESİ OLDUK

Hakan Kara'nın paylaştığı ilk grafikte, Türkiye'nin Big Mac Sandviç fiyatlarına göre dünya sıralamasındaki yeri gösteriliyor. 2018-2021 yılları arasında dünyanın en ucuz ülkelerinden biri olan Türkiye, bugün en pahalı 12. ülke konumunda. Bu dramatik artış, ülkedeki ekonomik istikrarsızlığın ve enflasyonun bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Kara'nın bu verilerle ilgili yorumu şöyle: "Big Mac fiyatı verilerine göre 2018-2021 arasında dünyanın neredeyse en ucuz ülkesiydik. Gelinen noktada en pahalı 12. ülkesi olduk."

"BAŞA DÖNDÜK"

İkinci grafikte ise, Türkiye'de asgari ücretle satın alınabilecek Big Mac sayısındaki değişim görülüyor. 2016 sonrası asgari ücretlinin kazanımları, son yıllarda hızla eriyerek neredeyse 20 yıl önceki seviyelere geriledi. 2005 yılından itibaren asgari ücretlinin alım gücü sürekli bir dalgalanma gösterse de, son dönemde yaşanan dramatik düşüş dikkat çekici.

Kara, bu verilerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Halkın alım gücü açısından bakıldığında, asgari ücretlinin 2016 sonrasındaki kazanımlarını son yıllarda geri vererek 20 yıl önceki alım gücüne geri döndüğünü görüyoruz."

Türkiye'deki bu ekonomik gerilemenin ardında yatan sebepler arasında, yüksek enflasyon, döviz kuru dalgalanmaları ve mali politikaların istikrarsızlığı gösteriliyor. AK Parti'nin iktidara geldiği ilk yıllarda ekonomik reformlar ve istikrarlı büyüme sayesinde halkın alım gücü artmış, yaşam standartları yükselmişti. Ancak son yıllarda yaşanan ekonomik krizler, bu kazanımları hızla eritti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN