Bayram süresinde çalışmak durumunda kalan birçok kişi mesai ücret hesaplamasını nasıl yapıldığını merak ediyor. Ramazan Bayramı tatilinde çalışan vatandaşların mesai ücret hesaplaması ile ilgili açıklama uzman isimden geldi. İşte mesai hesaplama yöntemi…
Günlük hayatta ekonomik olarak döngünün devam edebilmesi amacıyla sağlık, güvenlik, gıda, perakende ve turizm gibi sektörlerde faaliyet gösteren çalışanların tatil süresi de gözetmeksizin çalışması gerekiyor. Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu'nun haberin de yer alan açıklamalar doğrultusunda Ramazan bayramı ve idari izinli günlerde dahil olmak üzere çalışmaya devam eden vatandaşların hakları da tek tek tanımlandı.
ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU BULUNUYOR
Bazı meslek gruplarında çalışan kişilerin bayram tatilleri veya hafta sonları iş gereğince çalışma zorunluluğu bulunuyor. Uzun bayram tatilleri ve hafta sonları da dahil olmak üzere 1-2 Günlük çalışma süreleri genellikle tatil ilan edilmektedir. Ancak tüm buna rağmen çalışma zorunluluğu bulunan meslek grupları bu süreç içerisinde de çalışmalarına devam ediyor.
YASALARLA BELİRLENMİŞ HAKLARI BULUNUYOR
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ve bu süreç içerisinde çalışan işçilere ödenecek ücretle ilgili haklar 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirlenmiş durumda. Uygulama doğrultusunda ulusal bayram ve genel tatil günlerinde ve bu günlerde çalışanlara ödenecek ücret bazı iş yerleri tarafından yanlış uygulanmaktadır.
Ramazan Bayramı tatili 3.5 gün olmakla birlikte kamu çalışanları için bayram öncesi 1.5 gün idare izinli sayıldı. Bu doğrultuda Bayram izni kamu çalışanları için 9 güne kadar uzatıldı.
TATİL YAPANLARA NORMAL ÜCRET
Ulusal bayram günlerinde çalışmayan işçiler ise normal çalışma gününde ücret ödemesi almaktadır. Bu kapsamda işverenlerin ve çalışanların kafa karışıklığına neden olan yanlış uygulamalar bulunuyor. İşverenler ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacak işçiden yazılı onay almak durumunda kalmaktadır. İşveren işçiden yazılı olay almadan işçiyi çalıştıramaz.
MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Hafta tatilinde çalışan işçiler normal günlük ücretin yanı sıra %50 fazla ödeme almaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu gereğince, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçiler normal bir günlük ücretin yanı sıra çalıştığı her gün için normal bir günlük ücrette almaktadır.
İdari izin kamu çalışanları için geçerli olan bir izin türüdür bu kapsamda özel sektörde çalışanları ilgilendiren bir durum bulunmuyor. İdari izin kullanmayan çalışanlar Bayram izin süresini uzatabilmektedir. Bu doğrultuda haftalık çalışma süresi 45 saat olmakla birlikte fazla çalışma süreleri için %50 oranında zamlı ödeme yapılmaktadır.