Bayram sonrası Meclis gündeminde: Ev kadınları ayda ne kadar prim ödeyerek emekli olabilecek?

Bayram sonrası Meclis gündeminde: Ev kadınları ayda ne kadar prim ödeyerek emekli olabilecek?

Bayram tatilinin ardından TBMM, sosyal hayatı yakından ilgilendiren birçok düzenleme ile yoğun bir mesaiye başlayacak. Bunlar arasında en dikkat çekeni, ev kadınlarının erken emeklilik imkanını sağlayacak düzenleme. Ev kadınları ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

Kurban Bayramı sonrası Meclis'i yoğun bir gündem bekliyor. Başlıca konular arasında ev kadınlarına emeklilik imkanı sağlanması ve Bağ-Kur’lu küçük esnafların prim günlerinin eşitlenmesi bulunuyor. Ev kadınlarının emekliliği için sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, bu düzenleme ile ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları ve emekliliklerinin desteklenmesi amaçlanıyor. İsteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından ödenecek.

EV KADINLARININ EMEKLİLİK İÇİN AYLIK ÖDEYECEĞİ TUTAR

Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş. Bu düzenleme ile devletin sağlayacağı 2 bin 133 lira 60 kuruş destek sayesinde, ev kadınları ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

EMEKLİLİK YAŞI ÇOCUK SAYISINA GÖRE ESNETİLECEK Mİ?

Emeklilik yaşının, kadınlar için çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin, çocuk sayısına göre çalışan kadınlar için de uygulanması planlanıyor.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISINDA EŞİTLİK

Kadınların emekliliğine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, Bağ-Kur’lu küçük esnafların uzun süredir beklediği prim günlerinin eşitlenmesi de önemli bir konu. Bu düzenleme ile küçük esnafların prim günleri SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek ve 9 bin prim günü, 7 bin 200 güne indirilecek.

BAĞ-KUR'LU ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Bu düzenleme, Bağ-Kur’lu esnaflara 5 yıl erken emeklilik imkanı tanıyacak ve 10 veya daha az çalışanı olan küçük esnaflar bu düzenlemeden faydalanabilecek. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafın prim gün şartı 9 binden 7 bin 200'e inecek. Bu tarihten sonra sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlaması gerekecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN