Bayram İstanbullu için zor geçecek! Otobüs bilet fiyatları ve kurbanlıklarda rekor artış

Bayram İstanbullu için zor geçecek! Otobüs bilet fiyatları ve kurbanlıklarda rekor artış

İstanbul'dan farklı illere ortalama gidiş-geliş otobüs bileti fiyatı geçen yıla göre yüzde 112,02 artarak 2 bin 646 TL'ye kadar yükseldi. En fazla artış ise Hakkari'de yaşandı; buraya olan bilet fiyatları 4 bin 600 TL'ye kadar çıktı. Ayrıca, kurbanlık fiyatları da geçen seneye göre iki katına çıktı. Küçükbaş hayvanların ortalama fiyatı yüzde 104,5 arttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, "Bayram Ulaşımı ve Kurbanlık Harcamaları" üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmada, geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile bu yılın fiyatları karşılaştırıldı ve Kurban Bayramı öncesinde ulaşım ve kurbanlık fiyatlarındaki artışlar göze çarptı.

BİLET FİYATLARI BU YIL YÜZDE 112,02 ARTTI

2023 yılı Kurban Bayramı dönemiyle kıyaslandığında, İstanbul'dan farklı illere ortalama gidiş-geliş otobüs bileti fiyatlarında dikkate değer bir artış görüldü. Otobüs bileti fiyatlarındaki artış oranı, bu yıl yüzde 112,02'ye ulaşarak 2 bin 646 TL olarak kaydedildi. Özellikle Hakkari gibi illerde bu artış oranı daha belirgin bir şekilde öne çıktı. 2023 Kurban Bayramı dönemine göre Hakkari'ye yapılan seyahatlerde otobüs bilet fiyatları yüzde 170,59 artarak 4 bin 600 TL'ye yükseldi. Hakkari'yi Artvin, Ağrı, Kars ve Muş takip etti. Bu illerdeki bilet fiyatlarındaki artışlar ortalama yüzde 140'ın üzerinde gerçekleşti.

Araştırmada ayrıca, İstanbul'dan İzmir'e yapılan seyahatlerde otobüs bileti fiyatlarının da belirgin bir şekilde arttığı görüldü. İzmir'e olan ortalama gidiş-geliş otobüs bileti fiyatı, geçen yıl bin 109 TL iken bu yıl yüzde 103,07 artarak 2 bin 252 TL oldu. Öte yandan, otomobil ile bu yolculuğun maliyetinin ise 4 bin 577 TL olduğu belirlendi.

KURBANLIK FİYATLARI YÜZDE 104,5 ARTTI

Kurbanlık hayvan fiyatlarına ilişkin yapılan incelemede ise farklı kurum, kuruluş ve zincir marketlerdeki fiyatların geçen seneye göre ortalama iki katına çıktığı tespit edildi. Zincir marketlerde küçükbaş hayvanların ortalama fiyatı yüzde 104,5 artarak 13 bin 280 TL'ye yükselirken, büyükbaş hayvanların hisse fiyatı yüzde 82,4 artışla 18 bin 283 TL oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN