Bankaya 100 Bin, 500 Bin, 1 Milyon yatıran ne kadar faiz alıyor? Mevduat faiz getirisi ne kadar belli oldu

Bankaya 100 Bin, 500 Bin, 1 Milyon yatıran ne kadar faiz alıyor? Mevduat faiz getirisi ne kadar belli oldu

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmayı sürdürmesinden dolayı mevduatta yıllık faiz yüzde 50’nin üzerinde. Peki, bu durumda bankaya 100 Bin, 500 Bin, 1 Milyon yatıran ne kadar faiz alıyor? İşte, mevduat faiz getirisi…

Türkiye'nin ekonomik toparlanma sürecinde, Merkez Bankası sıkı para politikası ve liralaşma stratejisi kapsamında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 olarak sabit tutarken, mevduat faiz oranlarını da güncelledi. İşte detaylar…

mevduat-faizi-getirileri-2-001.jpg

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARI VE GÜNCEL DURUM

Merkez Bankası, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı. Verilere göre, vadeye göre faiz oranları şu şekildedir:

  • 1 aya kadar vadede faiz oranı: yüzde 53.89
  • 3 aya kadar vadede faiz oranı: yüzde 58.47
  • 6 aya kadar vadede faiz oranı: yüzde 51.45
  • 1 yıla kadar vadede faiz oranı: yüzde 54.18
  • 1 yıl ve daha uzun vadede faiz oranı: yüzde 41.88

Bu oranlar, tasarruf sahiplerinin bankalarda değerlendirdikleri mevduatları için alacakları faiz getirisini doğrudan etkiliyor.

mevduat-faizi-getirileri-3-001.jpg

100 BİN, 500 BİN ve 1 MİLYON LİRANIN FAİZ GETİRİSİ NE KADAR?

Yatırımcılar için farklı meblağlarda mevduat hesaplarının faiz getirileri şu şekildedir:

  • 100 bin lira mevduat yatırımı: 32 gün sonunda, yıllık yüzde 53.89 faiz oranı ile 4.154 lira net faiz getirisi elde ediliyor.
  • 500 bin lira mevduat yatırımı: Aynı koşullarda, ay sonunda 20.770 lira net faiz getirisi sağlanıyor.
  • 1 milyon lira mevduat yatırımı: 32 gün sonra, yıllık faiz oranı ile 41.540 lira net faiz getirisi elde ediliyor.

Bu hesaplamalar, mevduat sahiplerinin yatırım miktarlarına göre elde edecekleri faiz getirilerini göstermektedir.

mevduat-faizi-getirileri-1-001.jpg

BİLEŞİK FAİZ GETİRİSİ 69.41

Ekonomim’de yer alan habere göre, mevduat faiz oranının bir yıl boyunca yüzde 53.89 seviyesinde sabit kalması durumunda ve her ay alınan faizle birlikte mevduatın yeniden yatırılması halinde, bir yıl sonundaki toplam faiz getirisi bileşik olarak yüzde 69.41 olacaktır. Bu durumda, 1 milyon lira mevduat için brüt 694.097 lira faiz elde ediliyor. Yüzde 7.5 stopaj kesintisi sonrası, net faiz getirisi 642.039 lira olarak hesaplanıyor.

Mevduat faiz oranlarındaki güncel durum, tasarruf sahiplerinin yatırım kararlarını etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranları ve yatırımcılara sunduğu getiriler, ekonomik ortamın değişkenliği ve finansal stratejiler doğrultusunda değerlendirilmeli. Faiz oranlarındaki bu değişiklikler, yatırımcıların ekonomik koşullara göre tasarruflarını daha verimli bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN