Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türk Lirası'nın tarihi değer kaybıyla ilgili konuşurken, "ihracatın artması için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi gerektiğini" söylediği ilginç bir açıklamada bulundu.
Türk Lirası'nın (TL) değeri günden güne erirken, fahiş bir hale gelen hayat pahalılığı karşısında vatandaşın ekonomik gücü de tükenmeye devam ediyor. Ekonomi yönetimi, döviz kurunun yükselişine karşı Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi gibi "tedbirler" ortaya koyarken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Kanal 7’de konuk olduğu bir programda, TL'nin değer kaybıyla alakalı ilginç açıklamalarda bulundu.
'TL NE KADAR DEĞERLİ OLURSA O KADAR ÇOK İTHALAT YAPARSINIZ'
Nebati, ithalatın artması ve işsizliğin önüne geçmek için TL’nin değerinin düşmesi gerektiğini ama "optimal" (en uygun) seviyenin tutturulması gerektiğini savunarak şöyle konuştu:
"Şimdi 2017’den itibaren dolar karşısında Türk Lirası sürekli değer yitirmiş, yani reel değer açısından bakmak lazım. Türkiye Türk Lirası’yla dolar arasındaki karşılaştırma yaptığınız zaman 2013’lerde Türk Lirası en değerli noktasına gelmiş yani TÜFE endeksi üzerinden yüzde 110 oranının üzerine çıkmış bir güce erişmiş. Bu ne demektir, Türkçesi şudur: Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz.
'ÜRETİM YAPMANIZA İHTİYAÇ KALMAZ ÇÜNKÜ PARANIZ DEĞERLİ'
Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli. Getirdiğiniz şeylerle siz yatırımı sanayiyi yavaşlatır, durdurur ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonuçla karşı karşıya kalırsınız.
Türk Lirası’nı çok değersiz hale getirirseniz ise tam tersi oluşur. Ama bunun bir optimal noktası olması lazım.
2021’in sonunda Türk Lirası’nın değeri TÜFE bazında yüzde 47’lere kadar düşmüş yani çok değersiz hale gelmiş. Geçen bir tarafta enflasyon, diğer tarafta uluslararası şartlar, tüm finansal koşullar karşısında doların kazanımı yüzde 44’ler seviyesinde. Dolayısıyla Türk Lirası’nın gerçek değeri yüzde 57’lere kadar gelmiş.
Dolayısıyla bu optimal noktaların yüzde 110’a gelmiş olması Türkiye’nin ihracatını engelliyor. Yüzde 47’lere düşmüş olması yurt dışından aşırı talebin oluşmasına neden oluyor ama dengeyi kaçırmış oluyor."