Asgari ücrette zam oranı tartışması! Gerçekleşen mi, hedeflenen enflasyona göre mi zam yapılacak?

Asgari ücrette zam oranı tartışması! Gerçekleşen mi, hedeflenen enflasyona göre mi zam yapılacak?

Milyonlarca asgari ücretlinin yakından takip ettiği zam oranı belirleme süreci, yeni bir tartışmanın merkezine oturdu. Bu yıl Temmuz ayında yapılan ara zammın ardından gözler yılsonu zammına çevrilmişken, ortaya atılan "orta yol formülü" işçileri ve sendikaları endişelendiriyor. İşte ayrıntılar...

Asgari ücrette zam oranı tartışması devam ediyor. İşçinin ve emekçinin en düşük maaşı 17 bin 2 TL. Asgari ücretlinin bu yıl Temmuz ayında ara zam alamaması, yeni yılla yapılacak zam oranında beklentiyi yükseltti. Asgari ücrete zam oranı belirlenirken Show Haber'de yer alan iddiaya göre "orta yol hesabı" kullanılacak. Bu formülde, gerçekleşen enflasyon ile hedeflenen enflasyon oranının ortalaması alınarak zam yapılması öngörülüyor.

SONUÇ YÜZDE 26

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 için hedeflenen enflasyon ise yüzde 14 olduğuna göre, bu formüle göre asgari ücret yüzde 26 oranında artış gösterebilir. Ancak işçiler, yaşanan yüksek enflasyon karşısında bu oranın yetersiz olduğunu düşüncesinde.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek memur ve emekli maaşları için ücret düzenlemeleri hedeflenen enflasyona göre yapılacak demişti.

Asgari ücret zammı, işçilerin yaşam standartları, işverenlerin maliyetleri ve ülkenin ekonomik durumu gibi birçok faktörü etkileyen önemli bir konu. Bu nedenle, uzmanlar, karar sürecinde işçilerin, sendikaların, işverenlerin ve ekonomistlerin görüşleri dikkate alınarak, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması gerektiği görüşünde hemfikir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN