Asgari ücret zammı perişan edecek! En kötü senaryoyu açıkladı: "17 Bin liradan az olacak"

Asgari ücret zammı perişan edecek! En kötü senaryoyu açıkladı: "17 Bin liradan az olacak"

2025 asgari ücret zammı perişan edecek. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç, en kötü senaryoyu açıkladı. İşte, 2025 zamları için olası rakamlar…

2025 Ocak ayı yaklaşırken, asgari ücret zammı Türkiye’nin en önemli ekonomik gündem maddelerinden biri haline geldi. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç, asgari ücret zammıyla ilgili kritik açıklamalarda bulunarak, işçilerin beklentilerini ve olası senaryoları değerlendirdi.

ASGARİ ÜCRETTE ERKEN TARTIŞMALAR

İsmail Sevinç, son dönemlerde maaş zamlarının konuşulmaya başlandığını belirtirken, “Süreç yaklaştı ama yine de 2 ay var. Bu rahatsızlığın sebebi, ücretlilerin artık belli bir şeyi kaldıramaması.” dedi. 2023'te 17.002 TL olarak belirlenen asgari ücretin, artan enflasyon nedeniyle yıl sonunda gerçek alım gücünün neredeyse 10.000 TL’ye düşeceğini vurguladı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağına dikkat çeken Sevinç, “Devlet kamu tarafı da belirleyici olacak” ifadesiyle sürecin dinamiklerini açıkladı. Asgari ücret zammı ile ilgili 5 olası senaryoyu şöyle sıraladı:

asgari-ucret-tahmini-2.jpg

1. Yüzde 17,5 Zam İhtimali

2024 için tahmin edilen yüzde 17,5’lik TÜFE oranıyla asgari ücretin 19.975 TL olması bekleniyor. Ancak bu artışın gerçekleşmesi zor görünmekte.

2. Yüzde 30 Zam İhtimali

Yüzde 30-35 bandında bir artışın daha makul olduğunu belirten Sevinç, bu durumda asgari ücretin 22.102 TL olabileceğini ifade etti.

3. Yüzde 35 Zam İhtimali

Yüzde 35-36 bandında bir artışla asgari ücretin 22.952 TL olabileceğini dile getiren Sevinç, bu oranların mevcut enflasyon oranlarıyla dengelenebileceğini söyledi.

4. Yüzde 40-45 Zam İhtimali

İşçilerin yüzde 45 zam talep etmesinin doğal olduğunu vurgulayan Sevinç, bu durumda asgari ücretin 25.000 TL’yi aşabileceğini belirtti. Ancak, hükümetin bu oranı vermekte tereddüt edebileceğini dile getirdi.

5. Yüzde 50 Zam İhtimali

Eğer yüzde 50 zam olursa, asgari ücret 25.503 TL olacak. Ancak Sevinç, bu artışın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti.

asgari-ucret-1.jpg

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Sevinç, “Yüzde 30-35 bandı zam ile 23.000 TL seviyelerine gelinir ve bırakılır. Bu durum, geçen yıldan daha az bir refah anlamına geliyor.” diyerek, vatandaşın alım gücünün düşmesine de dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN